Stäng fönster Lomma kn, LOMMA 20:6 LOMMA KYRKA

Beskrivning
Lomma kyrka och kyrkogård ligger vid Höje å i norra delen av samhället. På platsen har socknens kyrka legat sedan medeltiden. I nära anslutning ligger gamla skolan med två skolbyggnader i tegel. Kyrkogården är uppdelad i Gamla och Östra kyrkogården samt Gamla och Nya Kapellkyrkogården. Kyrkogården inramas av trädkrans och häckar. Huvudingången i söder markeras med dubbla järngrindar. Grindar i järn finns även vid östra sidan och till Kapellkyrkogården. Kyrkogården har sin karaktär av 1800-talets och det tidiga 1900-talets strukturerade kyrkogårdsanläggningar med väl sammanhållna gravkvarter, åtskilda av häckar och grusbelagda gångar. Den äldre prägeln understryks av grusgravarna och buxbomsinramningarna. Kyrkogårdens administrationsbyggnad Klockaregården, finns på nordöstra kyrkogårdsdelen och är ritad av Tage Möllers Arkitektbyrå, Malmö 1970. Kyrkogården inrymmer även minneslund och askgravplats. Kapellet är ritat av arkitekt Tage Möllers Arkitektbyrå, Malmö och ligger i sluttningen mot Höje å. Fasaden är utförd i gult tegel och mot ån finns ett större glasparti.

Underhållsplan för Lomma kyrka 2010-11-04, SWECO, Malmö
Lomma kyrka – kyrkan vid Höje å, Jan-Olof Aggedal och Kristina Lindström, 2013.
Fernlund, Siegrun: Ett herranom värdigt tempel. Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812-1912, 1982
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Projektrapport under utgivning, Skåne. Landskapets kyrkor. (red. M Dahlberg).