Stäng fönster Mora kn, STRANDEN 41:1 MORA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka.
Utanför kyrkogården finns även en klockstapel som tillhör anläggningen.

Kyrkogården avgränsas i söder av Vasagatan, i öster av Badstugatan, i norr av bebyggda tomter med bl.a. det nya församlingshuset och i väster av en stig som skiljer den från Zorngården. Gamla kyrkvallen låg i söder där en park numera är anlagd, kring statyn av Anders Zorn.

Kyrkogårdstomten kring kyrkan inhägnas av ett gjutjärnstaket uppfört på en hög och kallmurad gråstensgrund. Det tillkom i olika omgångar och präglas stilmässigt av empiren. Delarna i söder och öster är gjutna vid Furudals bruk och uppsatta 1852-1853. Staketpartierna i norr och väster är gjutna vid Mora Mekaniska Fabriks AB och uppsatta 1870. Stolparna är kannelerade och krönta med knopp, de är kraftigare till storleken som bärande grindstolpar. Spjälorna har spetsbågar, täckta av en rak överliggare. Kyrkogården har ingångar i söder, i höjd med vapenhuset, i sydöstra hörnet samt i norr, i höjd med tornet.

Fram till 1849 inhägnades kyrkogården av en kallmurad mur av gråsten täckt med rödtjärat spån. Den hade ett antal s.k. stigluckor, murade och putsade portaler med taktäckning, vars antal och placering varierade under århundraden. Ursprungligen var kyrkogården mindre och den utvidgades i flera etapper. Första utvidgningen, mot väster och norr, genomfördes 1849 då bruksytan tredubblades. För ändamålet revs gamla bogårdsmuren som delvis ersattes med gjutjärnsstaket. Ytterligare en utvidgning genomfördes mot väster och norr 1891, i samband med detta kompletterades gjutjärnstaketet.

Gravkvarteren indelas av en kringliggande allé som bildar smala kvarter längs med hela hägnaden. De flesta övriga alléer är anlagda i nordsydlig riktning, med ojämnt avstånd. En allé ligger i förlängning av tornets ingång, mot väster. Kring själva kyrkobyggnaden flätas böljan-de alléer samman i ett oregelbundet mönster. Alléerna är grusade med undantag av gången till vapenhuset i söder som är lagd med röda sandstensplattor. Gravkvarteren har grästäckning och kyrkogården har trädplanteringar utmed staketet.

Sydost om kyrkan, inom kyrkogården, ligger Emma och Anders Zorns grav. Gravvården är utförd som en stor hällkista och ser ut som en bädd. Gravvården är formgiven av skulptören Christian Eriksson, som var vän till makarna Zorn. Zorns mors grav är anlagd intill kyrkogår-dens staket, i nordväst i höjd med Zorngården, den pryds av en bronsrelief utförd av Zorn.

Moras nya kyrkogård är förlagd på Korsudden, där Österdalälven och Ore älv mynnar i Siljan.

Klockstapeln
Klockstapeln står omkring 50 meter öster om kyrkan i ett gathörn, på andra sidan Badstugatan. Den är numera delvis omgiven av parken som ligger i anslutning till det kommunala huset från 1938. Nedre delen brukades ursprungligen som bårhus.

Nuvarande klockstapel hade en föregångare som brukades fram till tornets uppförande på 1580-talet. Den nya klockstapeln uppfördes 1673 av Stor Lars Jönsson från Noret, som en följd av tornbranden. Den är byggd av timmer, med kvadratisk plan på en grund av tuktad gråsten. Stapelkonstruktionen är, i öster och väster, förstärkt med strävor ställda mot huvens takfot. De är spånklädda på översidan. Nedre delen, som är spånklädd, är avsmalnande uppåt. På norra sidan kvarstår en äldre typ av spån, lagt i geometriska mönster. Ingångar med förstukvist, inramningar samt stentrappor finns i söder och väster; västra ingången har två dörrar. Klockvåningen har lodräta och brädfodrade väggar, med två ljudluckor i varje sida. Huven har karnissvängda fall som sedan1887 är kopparklädda. Huven har i varje sida breda takkupor med sadeltak som bär förgylld flöjel med dalpil. Kuporna har dubbla ljudluckor. Stapelns huv bär en öppen lanternin med dubbla arkadbågar i varje sida. Lanterninen kröns av en spetsig spira täckt som huven med kopparplåt. Spiran bär ett högt kulkors med tupp. Klockstapeln är rödmålad och dörrarna svarttjärade.