Stäng fönster Lund kn, HARDEBERGA 22:1 HARDEBERGA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården som omger Hardeberga kyrka har använts som begravningsplats sedan tidig medeltid. Dess utbredning och form tillkom till stor del under 1800-talet då den utvidgades västerut. En kort allé leder upp från byvägen till kyrkogårdens södra ingång, vilken utgör huvudentré sedan man upphört att använda den gamla landsvägen till Lund. Ingången markeras med två murade och vitputsade pelare som är försedda med svartmålade järngrindar. I kartmaterialet från 1800-talet finns en stiglucka inritad. Det är inte klarlagt när den försvann, men delar av den östra grindstolpen skulle kunna vara en rest av stigluckan. Ytterligare en ingång finns i anslutning till den tidigare prästgården (nuvarande församlingshemmet) i kyrkogårdens sydöstra hörn samt en ingång i rak axel mot tornets västentré, vilken markerats med ett par höga gråstensstolpar och svarta järngrindar med enkel utformning.

En kallmurad gråstensmur avgränsar östra sidan av kyrkogården och delar av den norra. I söder och väster avgränsas kyrkogården av häckar av främst hagtorn. Den västra delen av kyrkogården och delar av den norra inramas av en trädrad av hästkastanj.

Kyrkogården är indelad med rätvinkligt gångsystem med grusade gångar i syd–nordlig respektive väst–östlig riktning. Kyrkogårdens äldsta delar återfinns i det sydöstra partiet. År 2005 anlades här en mindre plats för eftertanke och kontemplation i kyrkogårdens sydöstra del. Platsen namngavs Marias Have, vilket anspelar på de medeltida klosterträdgårdarna. Låga buxbomshäckar delar in de gräs- och ängsbevuxna gravplatserna. En av de äldre gravvårdarna har använts som mittpunkt och monument i den nya gestaltningen. De västra delarna anlades under 1800-talet och karaktäriseras av stora, singelbeströdda gravplatser som delas in av låga buxbomshäckar. På kyrkogårdens norra del finns en urnlund som tillkom på 1990-talet samt en minneslund, vilken anlades år 2000.

Byggnader på kyrkogården
På kyrkogårdens nordöstra del finns en förrådsbyggnad i rött tegel murat i munkförband som förmodligen uppfördes någon gång under 1940-talet. En RWC installerades i byggnaden år 2013.

Se även beskrivning av Hardeberga kyrkomilö under Miljöer.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Hardeberga kyrka i Södra Sandby församling (2005-02-28), Wikerstål Arkitekter AB, Helsingborg
Vård och underhållsplan för Hardeberga kyrkogård i Södra Sandby församling, 2012, Å. Jakobsson och M, Sträng, Regionmuseet Kristianstad
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad 2012