Stäng fönster Mora kn, LANDBOBYN 27:7 SIKNÄS KYRKA

Anläggningen består av en en kyrkogård med ett kapell, en klockstapel samt ett bårhus.

Invånarna i Söromsjön hade länge, med hänsyn till avståndet till Venjan, framfört önskemål om en egen begravningsplats. År 1909 kunde en tomt inköpas för ändamålet och tre år senare, 1911, anlades kyrkogården i Söromsjön. I anslutning till kyrkogården anlades sedan 1919 grunden till kapellet.

Kyrkogården är anlagd väster om kyrkan och avgränsas av riksvägen på sin västra sida där infarten ligger. Öster om kyrkan, på sluttningen mot sjön, har på senare tid anlagts en minneslund.

Kyrkogården är fyrkantig och omges av granhäckar, ursprungligen omgärdades den av spjälstaket. Gravkvarteren har gravvårdar i rad, de indelas av sandstensbelagda och asfalterade gångar samt av låga häckar. Udden är bevuxen med björkar och tallar som även omgärdar kyrkogården.

I samband med anläggningen av kyrkogården uppfördes ett enkelt bårhus av trä. Det stod på nuvarande bårhusets plats, det vill säga sydväst om kyrkogården, intill riksvägen, men flyttades 1981 till norr om kyrkogården i samband med uppförande av nuvarande byggnad som inrymmer både Bårhus redskapsbod och personalutrymmen.

Klockstapeln är placerad söder om kapellet, i höjd med vapenhuset. Den tillkom 1925, ritades av Anders Ehnström i Landbobyn och är uppförd i stolpkonstruktion med utgående stöttor mot norr och söder.