Stäng fönster Mora kn, VÄSTBYGGE 271:1 VENJANS KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt en mindre ekonomibyggnad.

Kyrkogården utsträcker sig huvudsakligen mot öster men smala gravkvarter är även anlagda längs med kyrkan i norr och söder. Den inhägnas av en kallmurad mur av sandsten, mot öster, norr, söder och delvis i väster. Den terrasserade sidan mot söder avgränsas av mur och häck. I öster finns en ingång med spetsiga grindstolpar av huggen sandsten som bär pargrindar av smide, vilka troligen härrör från 1843. Infarten i väster skapades genom att del av muren revs 1973. Den har en bred öppning som flankeras av låga sandstensstolpar krönta med kopparlyktor. Markytan har belagts med hällar av röd sandsten som fram till vägkanten i väster kompletterats med röd asfalt.

Gångarna är belagda med röd asfalt och gräskvarteren har indelningar med låga häckar. Gravvårdarna står i långa rader som är uppställda i nordsydlig riktning. Till kyrkogården hör äldre gravhällar över tre av kyrkans präster. De härrör från 1728, 1786 och 1814.
En mindre ekonomibyggnad med sadeltak och vit panel är förlagd sydost om kyrkobyggnaden.