Stäng fönster Lund kn, SILVÅKRA 47:1 SILVÅKRA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i mitten på kyrkogårdens östra del. Kyrkogården sluttar kraftigt mot söder. Kyrkogården är triangulär till sin form med ingångar markerade med murpelare i den norra muren mot byvägen, i den västra spetsen och i söder mot det kärr som tidigare utgjordes av Silvåkrasjön. Fram slutet av 1800-talet, då sjön utdikades, kom delar av församlingen från söder över vattnet när de skulle besöka kyrkan. Den västra och den norra ingången är försedda med grindar i smidesjärn. Kvarteren söder och väster om kyrkobyggnaden, vilka troligen är de äldsta, karaktäriseras av låga buxbomshäckar och grusgravar. Den kraftiga sluttningen medför att gravarna ligger placerade i två nivåer, vilka delas av en grusad gång som stäcker sig över kyrkogårdens fulla längd. Den västra delen har kvarter av grus och gräs inramade av låga tujahäckar.

I samband med sjösänkningen i slutet av 1800-talet utvidgades kyrkogården åt söder. Den norra delen tillkom troligen under sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal och utgörs av gruskvarter med låga buxboms- och tujahäckar med grässluttning ner mot vägen. Övrig växtlighet på kyrkogården består främst av tujor, idegran och ormbunkar. Ett antal gravhällar från 1600- och 1700-talen finns uppfästa mot tornets södra och vapenhusets västra murar. Gravhällarna låg tidigare inne i kyrkan.

På andra sidan om byvägen finns en lindallé vilken leder upp till den nya kyrkogården som invigdes år 1907. Kyrkogården sluttar kraftigt norrut, vilket medger en fri sikt över fälten mot Krankesjöns östra sida. Kyrkogården är anlagd efter ett strikt rutnät där de relativt stora grusgravarna delas in av låga tujahäckar. En klippt hagtornshäck omger kyrkogården i samtliga väderstreck.

Byggnader på kyrkogården
Det finns inga byggnader direkt på kyrkogården. På parkeringen i anslutning till den norra kyrkogården finns emellertid en mindre ekonomibyggnad uppförd i rött tegel samt ett bårhus med putsad fasad och välvt tak.

Alenäs, S, Silvåkra kyrka, Lund 1986
Underhållsplan för Silvåkra kyrka i Veberöds församling (2004-08-31), AIX Arkitekter AB, Stockholm
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, utkast 2012
Silvåkra gamla och nya kyrkogård, Silvåkra socken, Landsantikvarien Malmöhus län genom antikvarie Karen Wanby 1991
Historiska kartor:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-09-01