Stäng fönster Lund kn, STÅNGBY 30:1 STÅNGBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkobyggnaden är placerad på kyrkogårdens västra del. Stångbys äldre kyrkogård ligger söder och öster om kyrkan. Låga buxbomshäckar delar in de grusade gravkvarteren från de singelbeströdda gångarna. I den sydöstra delen står några högre tujor.

Den norra delen av kyrkogården är gräsbevuxen med ett antal mindre, fritt utplacerade gravstenar. En grusad gång leder från parkeringsplatsen till det grusade partiet runt kyrkan. Kyrkogårdens gestaltning tillkom till stora delar i samband med Scholanders restaurering av kyrkan 1869–70. Kyrkogården avgränsas av klippta häckar. Kyrkogården hade tidigare varit omgiven av höga murar och portar.

1917–19 anlades en ny kyrkogård på andra sidan byvägen. Den nya kyrkogården utvidgades redan 1939. Den södra delen av den nya kyrkogården består av grusade kvarter indelade med låga buxbomshäckar och singelbelagda gångar. Den norra delen är gräsbevuxen med rader av låga, hängande björkar. I söder, öster och väster ramas kyrkogården in av en klippt häck.

Byggnader på kyrkogården
I det nordöstra hörnet av den nya kyrkogården står ett gravkapell som uppfördes 1936. Kapellet har vitputsade trappsteggavlar, taket är avtäckt med enkupiga röda tegelpannor.

Se även beskrivning av Stångby kyrkomiljö under Miljöer

Underhållsplan för Stångby kyrka, Lund (2010-09-20), NIRAS Sweden AB, Malmö