Stäng fönster Lund kn, VALLKÄRRA 23:1 VALLKÄRRA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i den västra delen av den gamla kyrkogården. Den äldsta delen av kyrkogården utgjordes i huvudsak av området söder och öster om kyrkan. Enlig lantbrukaren L J Svensson Clemens skrifter från 1914 ska kyrkogården under medeltiden ha varit avgränsad av en upp till tre meter hög gråstensmur. Under samma tidsperiod var tiondeladan förlagd i murens nordöstra del. Ladan brändes precis som flera andra byggnader ner av danskarna under kriget 1676.

Kyrkogården genomgick flera utvidgningar under 1800-talet genom att kyrkogårdsmuren flyttades. 1859 utvidgades kyrkogården österut. Kyrkogården utvidgades norrut 1916 då även kyrkogårdsmuren revs och ersattes av dagens hagtornshäck. I samband med detta planterades den lindarkad som löper längs gången från landsvägen öster om kyrkogården. Den gruslagda rundel som omgärdar kyrkobyggnaden planterades med pyramidalmar. Ritningarna upprättades av länsträdgårdsmästare C. J. Lenné. Några år tidigare, 1912, hade man låtit uppföra ett bårhus efter Wåhlins ritningar.

1941 anlades den nya kyrkogården som placerades väster om den gamla efter ritningar upprättade av arkitekten Hilding Claesson och stadsträdgårdsmästaren Oskar Ahlström. Den nya kyrkogården placerades flera meter lägre än den gamla. Nivåskillnaden kommer sig av att man tog grus härifrån under 1880-talet i samband med bygget av Västkustbanan. Gränsen mellan den gamla och den nya kyrkogården markeras av en trädridå av bok. Kyrkogårdarna förbinds med en monumental stentrappa ritad av Claesson som dock tillkom några decennier senare.

Den äldre kyrkogården karaktäriseras av låga buxbomshäckar, singelbeströdda gångar och stora grustäckta gravar. Buxbomshäckarna tillkom strax efter 1900-talets mitt och ersatte de tidigare kvartersindelarna av liguster. Lindarkaden som dominerar den äldre kyrkogården markerar kyrkogårdens huvudaxel och avgränsning. Under 1950- och 60-talen planterades ett stort antal städsegröna växter, vilka idag vuxit sig höga. Dagens utformning av den gamla kyrkogården härrör till stora delar från Lennés omgestaltning
1916.

Byggnader på kyrkogården
Nordväst om kyrkan finns två minder byggnader som uppfördes då man 1996 rev det äldre bårhuset som ritats av Wåhlin 1912. Byggnaderna är uppförda i klassicistisk stil och hyser personal- och samlingsutrymmen samt toaletter och förråd.

Se även beskrivning av Vällkärra kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Vallkärra kyrka, Lund (2009-11-09), Restaurator AB, Malmö
Ekelin, G och Wingren, P: Tankar i anslutning till Vallkärra kyrka, Grundkurs i religions­kunskap, avslutande självständigt arbete, vt 1982
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarie­ämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne – Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Blom, K-A: Andrum – kyrkor och kyrkogårdar i Lund, Svenska kyrkan i Lund, Lund 2004
Informant: Lars Jacobsson, f.d. stadsträdgårdsmästare i Lund samt kyrkvärd i Vallkärra kyrka, platsbesök 2015-05-27.
Fornsök: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html?utm_source=fornsok&utm_medium=block&utm_campaign=ux-test, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2015-08-09