Stäng fönster Mora kn, LIMBÄCK 27:7 VÅMHUS KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett bårhus och ett par ekonomibyggnader.

Det gamla kapellet saknade kyrkogård, begravningarna skedde fram till 1860-talet vid moderkyrkan i Mora. I samband med uppförandet av nya kyrkobyggnaden anlades en större kyrkogård kring byggnaden.

Kyrkogården utvidgades mot söder 1872. Ytterligare utvidgningar utfördes mot öster, norr och väster 1896. Den senaste etappen, utförd efter 1989 i söder, är anlagd längs med och utanför den gamla stenmuren. Nya kyrkogården omfattar urngravar samt en minneslund med fontän. Den har trädplanteringar och avgränsas av häckar.

Utanför muren i öster, i anslutning till de södra ingångarna, står ekonomibyggnader tillhörande kyrkogården samt ett bårhus med vitputsade murar. Nuvarande bårhus uppfördes 1964, ekonomibyggnaderna i timmer tillkom 1967 men ombyggdes 1987.

Den äldre delen av kyrkogården, som har större kvarter i öster och söder, omgärdas av en kallmurad mur av sandsten. Den har sex ingångar, en i väster från 1877, två i öster respektive i norr samt en förbindelse mellan gamla och nya delen i söder. Ingångarna har murade och putsade grindstolpar av tegel, med profilerad hals och tälttak med plåtbeklädnad. Några ingångar bär ännu smidesgrindar. Den äldsta ingången i väster anges vara uppförd år 1877. Övriga är utförda efter samma modell men har tillkommit etappvis. Den bredaste av de två i öster tillkom 1972, och ingången i söder i samband med utvidgningen av nya kyrkogården.

Kvarteren inom stenmuren har gräsplanteringar och indelas av låga häckar och asfalterade alléer anlagda i vinkelräta uppställningar. På vissa sträckor, längs muren på insidan, förekommer trädplanteringar. Gången mellan kyrkans västra portal och ingången i västra muren har beläggning av sandstensplattor.