Stäng fönster Eksjö kn, BELLÖ 3:1 BELLÖ KYRKA

Bellö kyrkogård har troligen medeltida kontinuitet, av samma ålder som den till 1200-talet
gravrader utmed kyrkogårdsmuren. Gravkvarteren är relativt jämbördiga och likvärdiga, med en
uppblandad karaktär äv äldre gravar blandade med yngre. Idag präglas kyrkogården av långa
rygghäckar av cotoneaster utmed kyrkans fulla längd, huvudsakligen med låga och breda
gravvårdar från 1900-talets andra hälft, på gräsklädda mattor.

Bellö kyrkogård har troligen kvar sin ursprungliga utbredning från 1820-talet då kyrkan anlades. Kyrkogården är en av länets mindre och uppdelad i två delar – en del sydväst om kyrkan och en del
nordost om kyrkan. Den norra delen är åtminstone dubbelt så stor som den södra och har även en grusgång som går längs med kyrkogårdsmuren. Samtliga gravvårdar är placerade utmed rygghäckar
utom de som är placerade längs med kyrkogårdsmuren. De flesta gravar är enkelt hållna och endast ett fåtal utmärker sig genom storlek eller annat påkostat arrangemang. Intrycket av landsortskyrkogård förstärks av den lilla skalan, de båda bodarna i det norra, respektive södra hörnet samt av gravvårdarna lågmälda uttryck.

Omgärdning
Kyrkogården omgärdas på samtliga sidor av en bred stenmur av kanthuggen, kallmurad granit. Muren är
ca 1-1,5 meter hög och bitvis överväxt av mossa och sedum. Vid grinden i nordöst svänger muren av på
ett vacker rundat sätt mot grindstolparna.

Ingångar
Huvudingång till kyrkogården finns i nordöstra muren, mitt emot kyrkans ingång och i linje med dess längdaxel. Två fyrkantshuggna grindstolpar kröns av gjutna och svartmålade prydnadsurnor i enkel utformning. Grinden är smidd, med dekorativ övre avslutning, påminnande om stiliserade liljor
med trappstegsprofil. På andra sidan kyrkan finns en motsvarande grind men i enklare utformning, den
leder till prästgården.

Vegetation
Växtligheten på Bellös kyrkogård präglas av trädkransen längs med stenmuren. Den södra delen av trädkransen består uteslutande av almar, medan den norra delen och raden längs vägen består av lind,
lönn samt en äldre ask. Rygghäckarna består av Cotoneaster och är enhetliga över hela kyrkogården.
Förutom dessa häckar och trädkransen, finns endast en tårpil samt en thuja på kyrkogården. Kyrkogården
har alltså en öppen parkkaraktär där trädkransen är väsentlig för avgränsningen utåt.

Gångsystem
Nuvarande gångsystem är helt anpassat efter rygghäckskvarteren och spår av äldre gångar förekommer
inte, mer än att de äldre raderna finns kvar. Grusgång förekommer endast i norra delen och
följer stenmuren från huvudingången i nord ost till likboden i norr och tillbaka till kyrkans kor. Denna
gång verkar i och för sig ha en lång kontinuitet av äldre fotografier att döma. Från kyrkogårdens grind
till kyrkans port är gången lagd med kalksten i oregelbundet mönster. Övriga gångar i kvarteren är
gräsbevuxna. De nuvarande grusgångarna är det sista av grus som finns kvar på kyrkogården
eftersom inte heller några grusgravar finns bevarade.

Gravvårdstyper
Det förekommer förhållandevis få äldre gravvårdar på Bellös kyrkogård. Gravar från 1900-talets andra
hälft är i majoritet, speciellt på den norra delen och längs med rygghäckarna. De yngre gravvårdarna är
huvudsakligen låga och breda, i ljus granit och följer de sedvanliga mönstren. Uppblandningen är stor och
det förekommer inte några tidsmässigt renodlade kvarter eller gravlinjer. Antalet äldre gravar är större
på södra delen och längs kyrkogårdsmuren. Dessa präglas av stående format, ofta i polerad diabas,
storleken kan dock skifta och förhållandevis många är i litet format. Grusgravar saknas helt.

Byggnader
Förutom kyrkobyggnaden finns två äldre bodar på kyrkogården. I norra hörnet står en före detta likbod, uppförd under 1700-talet. Boden har två kammare och loft, är uppförd i liggtimmer med tegeltak. Under tegeltaket ligger dock äldre spåntäckning kvar. Den sydvästra boden är i ungefär samma storlek, också uppförd i liggtimmer och rödfärgad. Den har använts som sockenmagasin och på innerväggarna
finns årtalen 1739, 1791 samt 1802 inristade. Båda bodarna har ett högt kulturhistoriskt värde
genom sin ålder, sina material och sin proveniens. Idag används de huvudsakligen som redskapsbodar.

Beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A och B
Allmän karaktär
Området omfattar den del av kyrkogården som ligger söder och sydväst om kyrkan, inklusive gravarna
längs kyrkogårdsmuren på denna del. Förutom gravraden längs kyrkogårdsmuren omfattar området
endast en rygghäckslinje, som går i hela kyrkans längd. Hela ytan är täckt med gräs, området avgränsas dels av kyrkan och dels av den täta almträdkransen mot syd-sydväst. I sydvästra hörnet står ett sockenmagasin från 1700-talet.

Gravvårdstyper
Gravarna visar upp en stor variation i ålder och utförande. I området och speciellt längs kyrkogårdsmuren
finns dock en större andel äldre gravvårdar än på övriga kyrkogården, både i större och mindre storlek. Här förekommer familjegravar i både stora samt väldigt små storlekar, men även gravvårdar som ser ut att ha tillhört allmänna-linjen, eventuellt med sekundär placering. Äldsta gravvård är en röd granitsten med
inskriptionen ”HSS 1823”. På gravvårdarna förekommer titlar såsom; Kantorn och folkskolläraren,
smedmästaren, nämndemannen (tre stycken), handlanden (två stycken).

Kvarter C - H
Allmän karaktär
Området som omfattar kvarter C – H ligger norr och nordost om kyrkan. Området omfattar fyra rygghäckslinjer samt gravar utmed kyrkogårdsmuren. Den allmänna karaktären präglas av regelbundenheten utmed rygghäckslinjerna, trädkransen runt om med alm, lind, lönn och ask, samt att hela området är besått med gräs. Gravarna är huvudsakligen från 1900-talets senare hälft, med fler
äldre inslag längs kyrkogårdsmuren.

Gravvårdstyper
Liksom det södra området (kvarter A-B) består kvarteren norr om kyrkan av en stor variation av gravar.
Rygghäcksgravarna dominerar, med gräsklädda markytor. I rygghäckslinjerna förekommer främst sentida gravvårdar från 1950-talet och senare. De äldre gravvårdarna har i främsta fall bevarats längs med kyrkogårdsmuren, speciellt vid östra delen. De sentida gravarna i rygghäckslinjerna präglas av låga och breda gravvårdar medan de äldre huvudsakligen är högresta, om än i mindre format. Uppblandningen
är dock stor och i rygghäckslinjerna förekommer även gravvårdar från 1900-talets början bredvid
nyare gravar från seklets andra hälft. Bland titlar förekommer ett flertal hemmansägare, och