Stäng fönster Eksjö kn, BELLÖ 3:1 BELLÖ KYRKA

Beskrivning
Bellö kyrkogård har troligen medeltida kontinuitet, av samma ålder som den till 1200-talet uppskattat daterade föregångaren till dagens kyrka. Den äldre kyrkogården, liksom kyrkan, hade en annan orientering än den nuvarande. Nuvarande nordöstra-sydvästra orientering härrör från när kyrkan uppfördes på 1820-talet.

Kyrkogården har sin huvudsakliga utsträckning nordost om kyrkan. Kyrkogården omgärdas av en bred stenmur av kanthuggen granit, huvudingång finns på nordöstra sidan mitt framför kyrkans torn. Kyrkogården är förhållandevis liten och består i stort sett av två kvarter samt gravrader utmed kyrkogårdsmuren. Gravkvarteren är relativt jämbördiga och likvärdiga, med en uppblandad karaktär äv äldre gravar blandade med yngre. Idag präglas kyrkogården av långa rygghäckar av cotoneaster utmed kyrkans fulla längd, huvudsakligen med låga och breda gravvårdar från 1900-talets andra hälft, på gräsklädda mattor.

Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad stenmur av tuktad natursten, med grindöppning i sydöstra muren mittemot kyrkporten. Grinden är dekorativt smidd och har grindstolpar av fyrkantshuggen granit. Kyrkogården är också omgärdad av en trädkrans av lönn mot vägen och på övriga sidor huvudsakligen av alm. I sydvästra hörnet av kyrkogården står det före detta sockenmagasinet. I nordvästra hörnet står en före detta likbod. Den gamla kyrkan var orienterad i väst-östlig riktning, men den nuvarande kyrkan uppfördes efter kyrkogårdens sträckning och då placerades kyrkan i nordväst-sydostlig riktning.