Stäng fönster Simrishamn kn, BASKEMÖLLA 85:1 BASKEMÖLLA KAPELL (SANKT TOMAS KAPELL)

Kyrkomiljö
Baskemölla fiskeläge ligger längs kusten, en dryg halvmil norr om Simrishamn. Bebyggelsen ligger i en relativt brant sluttning ner mot hamnen och havet. I anslutning till hamnen finns en öppen plats från vilken två pirer leder ut i havet. Hamnen är fiskelägets naturliga centrum och närmast denna ligger bebyggelsen tätt. Baskemölla kapell med kyrkogård ligger på en höjd i norra utkanten av samhället. Bebyggelsen i samhället härrör till största delen från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Baskemölla finns omtalat i skriftliga källor tidigast år 1525 då det låg under Gladsax huvudgård, en gård i kronans ägo. Än idag tillhör Baskemölla Gladsax socken. Vägen till moderkyrkan i Gladsax var lång och tidvis svårframkomlig, i synnerhet med begravningståg vintertid, därtill kom att invånarna ville ha sina anhörigas gravar nära till hands. När kyrkogården, och så småningom även kapellet, anlades dominerades omgivningarna av odlingsmark, senare har fler tomter kring kyrkogården bebyggts.

I april 1917 köpte Gladsax kommun in ett område för kyrkogård för 700 kr. Kyrkogården invigdes av församlingens kyrkoherde A G Nath år 1922. Invånarna fick själva stå för planeringen och iordningställandet. Församlingen bekostade en stenmur kring begravningsplatsen.

Baskemölla ligger inom kulturmiljöstråk Per Albin linjen samt områ det Baskemölla Tjörnedala Vik som utpekas som särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogrammet för Skåne län.

Kyrkogård
Kyrkogården utgörs av sex kvarter. De fyra kvarteren söder om kapellet tillhör den först anlagda kyrkogården. Planen för kyrkogården utarbetades av stadsträdgårdsmästaren i Simrishamn; B Pontoppidan. Huvudgångarna flankerades av dubbla rader björkar och rader av popplar omgav kyrkogården. Klippta häckar av liguster ramade tidigt in planteringar på ömse sidor om kapellet. Norr om kapellet har två kvarter tillkommit 1949. Den västra halvan iordningställdes för gravsättning med häckar och grusgångar, medan den östra delen fick karaktären av öppen park med stora gräsytor, storvuxna skogsträd samt en plats för friluftsgudstjänster som markeras av ett grovt tillyxat kors och ett stenaltare. Kyrkogården avgränsas av oregelbundna murar av natursten i väster och norr, mot muren är en gräsbevuxen jordvall. I öster finns en låg stödmur mot den intilliggande Tjörnedalavägen, ovan stödmuren finns en rad låga, hårt beskurna träd. I söder avgränsar en högvuxen avenbokhäck mot angränsande bostadsbebyggelse. Kvarteren på kyrkogårdens södra och västra delar omgärdas av klippta avenbokhäckar, vilka saknas i de två kvarteren direkt öster om kapellet.

Kyrkogården är i huvudsak gräsbesådd. I anslutning till en del gravvårdar finns planteringar av perenner, vintergröna växter och murgrönekullar. I kvarteret öster om kapellet finns minnes respektive askgravlund. Det finns två entréer till kyrkogården, en i öster och en i väster. Båda markeras av huggna stolpar av granit med svartmålade smidesgrindar.

Byggnader på kyrkogården
I anslutning till den västra entrén finns en ekonomibyggnad med tegelklätt sadeltak, murad i tegel och vitmålad.

Baskemölla kapell och kyrkogårdar – historik och beskrivning, 1984, Baskemölla kapellförening.
Det moderna kyrkobyggandet i Lunds stift, Regionmuseets rapport 2016:44.
Rum för avsked – Begravningskapellets arkitektur och konstnärliga utsmyckning i 1900-talets Sverige, Emilie Karlsmo, 2005.
Skånes kyrkor 1050-1949, Claes Wahlöö, Domus Propria.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Underhållsplan för Baskemölla kapell, 2006, Ponnert arkitekter AB.
Återblick 1 - Baskemölla omkring 1925, ca 1981

Internet
Ystad allehanda, tidningsartikel i samband med kapellets 80-årsdag. Websida besökt 2017-07-05: http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/baskemolla-kapell-firar-80-arsdag/
Församlingens hemsida med information om kapellet. Websida besökt 2017-07-05: https://www.svenskakyrkan.se/simrishamn/st-thomas-kapell-baskemolla
Riksantikvarieämbetets fornlämningssök. Websida besökt 2017-07-10:
Länsstyrelsens kulturmiljöprogram för Skåne; särskilt värdefulla kulturmiljöer. Websida besökt 2017-07-10: