Stäng fönster Sandviken kn, ÅRSUNDA PRÄSTBORD 4:1 ÅRSUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har utvidgats flera gånger från att endast ha omfattat kyrkans södra sida. Området omgärdas av en kallmurad bogårdsmur som förlängts i samband med utvidgningarna. Den senaste utvidgningen skedde mot norr på 1960-talet och är tydligt avläsbar i och med att den gamla muren har bibehållits och det nya kvarteret kompletterats med en lägre mur. Kyrkogården har långa raka grusgångar mellan de gräsbevuxna kvarteren. Vegetationen är blandad och består av långa häckar, barrträd och lövträd samt buskar i olika storlekar och former. Längs bogårdsmurens äldsta sträckor finns högresta familjegravar från sent 1800-tal. Intill kyrkans norra fasad finns enstaka järnkors, i övrigt dominerar låga stenar från hela 1900-talet på kyrkogården. I det kvarter som tillkom på 1960-talet finns en minneslund.

Bårhuset är uppfört i kyrkogårdens sydvästra hörn med den västra fasaden direkt mot bogårdsmuren. Byggnaden uppfördes i samband med kyrkogårdens utvidgning år 1777. Byggnadskroppen är kvadratisk till formen och har ett spåntäckt tälttak som kröns av en enkel takdekoration i trä. På den västra sidan finns en stickbågig dörr med tjärad träpanel. Bårhuset är byggt med sutterängvåning och har en ingång till källarplanet från den östra sidan. Fasaderna är vitputsade och avslutas mot taket med en profilerad taklist.

En redskapsbod är belägen i kyrkogårdens nordöstra hörn. Redskapsboden flyttades till denna plats i samband med att det norra kvarteret tillkom år 1960. Tidigare stod byggnaden utanför kyrkogården, nära landsvägen. Redskapsboden är uppförd med bårhuset som förebild men i en enklare tappning med trästomme och fasad av spontad vitmålad träpanel. Taket består av ett spåntäckt tälttak som kröns av en enkel takdekoration i trä, precis som bårhuset. På södra sidan finns en brunmålad dubbelport.