Stäng fönster Skurup kn, VÄSTRA VEMMENHÖG 35:1 VÄSTRA VEMMENHÖGS KYRKA

Kyrkomiljön
Västra Vemmenhög är en medeltida socken och bynamnet nämns första gången i skriftliga källor år 1315. Området är fornlämningsrikt och visar på en lång bebyggelsekontinuitet. Kyrkan och kyrkogården är placerade i en svag södersluttning ner mot Vemmenhögsån. Kyrkbyn är på äldre kartor ganska omfattande med flera gårdar och har i stort bibehållit det gamla bymönstret. Landsvägen har sedan gammalt haft samma dragning direkt öster om kyrkogårdsmuren och passerat över Vemmenhögsån i dalgången. Kyrkan har varit annexkyrka till Östra Vemmenhög och ägarna till Dybäcks slott i Östra Vemmenhögs socken har under olika perioder haft patronatsrätt till båda kyrkorna.

Socknen ingår naturgeografiskt i det område som tillhör Södra Skånes slättbygder. Kyrkomiljön ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården som omfattar Västra och Östra Vemmenhög, Tullstorp, Dybäck och Hörte. Karakteristiskt för området är det öppna svagt kuperade odlingslandskapet med förhistoriskt bruknings- och bosättningskontinuitet.

Söder om Västra Vemmenhög ligger tre bronsåldershögar, Vemmenhögarna, med dominerade läge. Sydväst om kyrkoanläggningen finns lämningar efter en kvarnanläggning med damm samt en källa med mycket järnhaltigt vatten, som fram till 1874 drevs som hälsobrunn. Västra Vemmenhög är också känt genom Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, utgiven 1906–1907, där Nils kommer från byn. Sydväst om kyrkan finns redan på äldre kartor utmärkt Skola o Fattighus platsen. Byns småskola från 1876 är fortfarande bevarad och den yngre skolan, uppförd i tidstypisk tegelarkitektur 1917, ligger direkt söder om kyrkan. Den lades ned 1971 och fungerar idag bland annat som skolmuseum, men även med en utställning om Selma Lagerlöf.

Kyrkan och kyrkogården är belägen på fast fornlämning Västra Vemmenhögs gamla bytomt, Västra Vemmenhög 16:1 är skyddade enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.

Västra Vemmenhög ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården Östra Vemmenhög-Tullstorp (M:K144) samt i Särskilt värdefull kulturmiljö V och Ö Vemmenhög – Tullstorp – Dybäck – Hörte, Skurups kommuns kulturmiljöprogram.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas i öster, söder och delvis i väster av en äldre mur med kalkstensavtäckning. Muren gränsar i öster mot landsvägen från Skurup söderut. Av den äldre trädkransen med hästkastanj återstår framför allt träden på den södra sidan. Det finns tre ingångar till kyrkogården, varav den södra och östra har äldre gjutjärnsgrindar. Gångstråken är lagda i rutnätsmönster och täckta med singel. Gravplatserna har buxbomsomgärdningar. Gravvårdar från 1900-talets första hälft dominerar, men det finns även äldre gravplatser med järnstaket och ett flertal stående kalkstensvårdar. Kyrkogården utvidgades mot norr och väster, efter ritningar upprättade 1945 av länsarkitekt Nils A Blanck.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2016 en vård – och underhållsplan för Västra Vemmenhögs kyrkogård, i vilken finns en noggrann beskrivning och historik över kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
Vid kyrkogårdens sydöstra hörn finns en byggnad som i öster och söder är införlivad med muren. Byggnaden har tidigare varit bårhus och är vitputsad under ett brant tegeltäckt sadeltak. En byggnad med samma placering finns utsatt på en karta från 1708. Ytterligare en byggnad finns vid kyrkans västra sida med vitputsade fasader under tegeltäckt sadeltak. Den uppfördes som bårhus 1945 efter ritningar av länsarkitekt Nils A Blanck, Malmö.

Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Riksantikvarieämbetet.

Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och