Stäng fönster Svalöv kn, HALMSTAD 22:1 HALMSTADS KYRKA

Beskrivning
På karta från 1796 är kyrkogården liten med kyrkan mitt i. Kyrkogården har utvidgats 1837 samt 1868-1873 åt väster och norr. En trelängad gård låg tidigare på platsen för den senaste utvidgningen. 1873 skänkte patronus pengar till inhägnaden av den utvidgade kyrkogården och stenpelare och järngrindar sates upp.
2007 togs stora lövträd ner mot öster som orsakade algväxt på kyrkan.

Kyrkogården omgärdas av gråstensmurar, hagtornshäckar och lövträd. Mot söder, väster och öster är muren i form av stödmur eftersom kyrkogården är förhöjd i förhållande till omgivande mark. Mot norr är avgränsningen delvis av gavlarna till församlingshem och förråd.

Huvudentrén till kyrkogården är i norr genom grindar av gjutjärn mellan runda grindstolpar av huggen granit, krönta med en stenkula. Kyrkan omges av singel. På norrsidan närmast kyrkan är gravplatserna buxbomsomgärdade och gångarna av singel. Stora delar av övriga kyrkogården är grässådd. Lantbrukare är den vanligaste titeln på stenarna. På södersidan är ett lapidarium skapat med gravstenar längs kyrkogårdsgränsen. Här finns ett flertal gravstenar med Thorvaldsens porslinsmedaljong ”Natten”. Den var vanlig under 1860-1880-tal. Flera järnkors som är uppsatta till de anställda på Duveke gods finns på kyrkogården. Andra typer av stenar som förekommer är naturromantiska avbrutna trädstammar som symboliserar det avbrutna livet, stenar vanliga 1870-1910. Mittemot kyrkans huvudentré står en stor gravsten till kyrkans patronus under nybyggnadstiden.

Kapellkyrkogården från 1904 ligger några hundra meter öster om kyrkan och är omgärdad av häck och lövträd. Den är grässådd och har enstaka gravar med buxbom. Begravningsplatsen används numera mycket sällan.

Byggnader på kyrkogården
Ett gravkapell, familjen Horns, står nordväst om kyrkan. Huset är vitputsat med trappstensgavlar och tegeltak. I kyrkogårdsgränsen mot norr ligger ett redskapsförråd och ett församlingshem, en före detta skola. Båda dessa hus har röd träpanel och sadeltak med tegelpannor.

Ett gravkapell ritat av Theodor Wåhlin 1908-1909 finns på kapellkyrkogården.
Kapellet har mönstermurade gavlar i Helsingborgstegel. Kapellet används som förråd.