Stäng fönster Svedala kn, BÖRRINGE KYRKA 1:1 BÖRRINGE KYRKA

Beskrivning
Börringe kyrka och kyrkby ligger i backlandskapet vid Börringe och Havgårdssjön öster om Svedala. Öppna odlingsfält och betesmarker avbryts av bokskogsklädda kullar, skogsdungar och allékantade vägar. Kyrkplatsen avgränsas mot söder av den gamla landsvägen och söder om denna leder väg E6 mellan Malmö och Ystad. Den nuvarande kyrkan ersatte på 1780-talet de två socknarna Börringe och Lemmeströ medeltida kyrkor. Socknarna löd genom patronatsrätt under Börringeklosters gods. Den nya kyrkan namngavs efteKyrkogården i Börringe är vidsträckt och utbreder sig norr och öster om kyrkan. Kyrkogården inramas av en hög vitputsad tegelmur, avtäckt med rött tegel. Den norra delen har en parkliknande karaktär med höga lövträd med inslag av lärkträd. Kvarteren är oregelbundna med gräsbevuxna kvarter. Grusbelagda gångar genomkorsar området. Närmast kyrkan finns grusgravar med buxbomsplanteringar. Ingångarna finns i väster och söder och markeras av svartmålade smidesgrindar upphängda på vitputsade grindstolpar. Grindarna bär initialerna EF. Den utvidgade norra delen har ett par sentida grindar i enklare utformning. En slingrande grusgång leder förbi en minneslund och en liten damm vidare fram till ett gravkapell från 1949 i norra delen. Vid vägen i områdets sydöstra del finns kyrkogårdens ekonomibyggnad. r kung Gustav III. De äldre kyrkorna övergavs och den nya placerades mitt emellan dem. Till byn hör några av de för en kyrkby karaktäristiska byggnader som gamla skolan, idag församlingshem och prästgården med ett fritt läge strax väster om byn. Gården är uppförd 1921, som en av de sista under patronatsrätt. Bybebyggelsen består av några äldre gatehus, placerade utmed bygatan.Gravkapellet från 1949 utgörs av en vitputsad byggnad under tegeltäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden följer ett traditionellt mönster med vitputsade väggar och sadeltak med rött tegel.