Stäng fönster Svalöv kn, TORRLÖSA 21:3 TORRLÖSA KYRKA

Kyrkogården
Gamla kyrkogården är en gräsmatta med stora lövträd och enstaka gravstenar. Kyrkogården ligger lite högre än vägen och är omgärdad av stödmurar av sten som är i höjd med kyrkogården i söder och väster. Kyrkogrunden av den medeltida kyrkan finns kvar och en minnessten påminner om Thottska gravkoret. Sophie Brahe, syster och assistent till Tycho Brahe är begravd här. Längs kanten mot bäckravinen ligger samlat en rad med gamla gravstenar.

Nya kyrkogården omges av en låg blandhäck och lindträd. Från parkeringen i väster går man först genom kyrkogårdsparken med stora lövträd och därefter en singelgång med pelarklippta avenboksträd mot huvudentrén. Ytterligare en entrégrind finns på norrsidan som leder till en gång belagd med betongsten till en dörr i korsarmen.
Mycket få träd finns på kyrkogården och större delen är gräsbesådd. På västra sidan ligger enstaka gravplatser utspridda glest i gräsmatta, dessa gravplatser är omgärdade av buxbom, sten eller järnstaket. En urnlund med ett träkors och tätt stående gravstenar finns på västra sidan. Minneslund finns inte.
Nära kyrkans entré finns en grav till Trolle-Bonde på Trolleholm, utfört som en liten antik tempelgavel.
Nordöst om kyrkan finns ett område med låga horisontella gravstenar stående mot rygghäckar av liguster. Stenarna står på båda sidor om häckarna och gångarna är gräsbesådda.
Öster om kyrkan finns traditionella kvarter med singelgångar och buxbomsinramade gravar med singel. Söder om kyrkan är gräsbesått men det finns en familjegrav med singel och en hängask.

Byggnader på kyrkogården
En container med plats för maskiner och en förrådsbyggnad av grön träpanel och valmat papptak står i kyrkogårdens södra gräns. En hög metallbehållare för pellets till kyrkans värmepanna står utanför häcken söder om kyrkan.

Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)