Stäng fönster Ödeshög kn, ÅBY 27:1 STORA ÅBY KYRKA

Beskrivning
Stora Åby är en medeltida socken. Kyrkan har ett mycket dominant läge på en markerad höjd i det öppna odlingslandskapet. Den uppfördes ursprungligen under 1100- eller 1200-talen. Mellan åren 1756-1757 uppfördes ett nytt långhus intill det bevarade medeltida tornet. Den nya kyrkobyggnaden uppfördes av östgötabyggmästaren Petter Frimodig efter ritningar av biskop Rhyzelius i Linköping. Tornspiran fick en för Petter Frimodig typisk utformning. Kyrkan fick ett rektangulärt långhus med rakslutet kor av långhusets bredd med bakomliggande sakristia. Långhuset täcks av ett kopparklätt brutet takfall, vilket ursprungligen var spåntäckt och fasaderna är vitputsade. Huvudingången är via tornet i väster, ingångar finns även till koret och sakristian. Interiören präglas av ett mycket högt trätunnvalv och med en i stort sett bevarad inredning sedan byggnadstiden.
KYRKOGÅRDEN omgärdas av en stödmur, som stupar brant i väster och norr. Huvudentrén är förlagd till den västra sidan med en dubbelsidig trappa. På kyrkogårdens södra sida uppfördes ett gravkapell 1931 efter ritningar av arkitekt Erik Hahr. Hahr (1869-1944) var stadsarkitekt i Västerås 1909-1935 och gjorde där en för sin tid banbrytande insats genom att förena den historiska stadsbilden med en modern industriarkitektur. I Östergötland har han bl a ritat Rotundan vid Domkapitlet i Linköping. Gravkapellet kom till tack vare en privat donation av bröderna Leo, Herman och Bror Ernst Cervin. Gravkapellet präglas av en mycket medveten arkitektonisk utformning med spritputsade fasader, omsorgsfullt utformade ekportar och en lanternin. Den fönsterförsedda lanterninen ger den mycket välbevarade interiören ett speciellt överljus.
Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.