Stäng fönster Grums kn, ÅSHAMMAR 1:59 M.FL. GRUMS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkan är belägen på det gamla kronohemmanet Sems ägor och redan under medeltiden fanns troligen en kyrka på denna plats. Vägen går idag öster om kyrkan, men före 1931 gick den väster om kyrkan, genom den nuvarande kyrkogården. I det lilla sockencentrat fanns tidigare såväl skola som sockenstuga och flera ekonomibyggnader i form av t ex kyrkstallar. Här fanns också ekonomibyggnader och arbetarbostäder som tillhörde gårdarna Agnahammar och Hammarsten. Idag utgör den gamla skolan församlingshem. I anslutning till denna finns några byggnader vilka är uppförda under senare delen av 1900-talet och som används av kyrkogårdsförvaltningen. Sydväst om kyrkan ligger ett fd bårhus, uppfört i början av 1930-talet och nordväst om kyrkan ett bårhus från 1968.

KYRKOGÅRDEN - Noteringar om kyrkogården finns först 1714, men dess äldsta delar söder om kyrkan, torde vara samtida med den första kyrkan. En stigport fanns tidigare i väster, men den ersattes på 1790-talet av de idag befintliga grindstolparna med tillhörande grindar, norr om kyrkan.
Under 1700- och 1800-talen har smärre utvidgningar skett men den första dokumenterade skedde 1904 och gjordes åt söder. Därefter följde två åt väster åren 1935 och 1948 och en åt söder och väster 1956. Den senaste utvidgningen skedde i början av 1980-talet med invigning 1986. Nivåskillnader och träd- och buskplanteringar markerar idag de olika utvidgningarna.

Begravningsplatsen ligger på en mindre ås och har sitt högsta läge strax väster om kyrkan. Härifrån sluttar marken mot öster, väster och söder. Kyrkogården har en oregelbunden form med närmast nord-sydlig sträckning och största utbredning söder och väster om kyrkan. Den omgärdas i norr av häck, i öster och söder av stödmur med ett parti häggmispelhäck och i väster av enbart häggmispelhäck. I södra delen av kyrkogården finns två urngravsområden med en liten damm och i den nordligaste delen finns en minneslund med plantering och rinnande vatten.

I trädbeståndet, som är stort och artrikt, ingår ek, lönn, lind, pil, pyramidek, pyramidpoppel, ornäsbjörk och olika ädla granar och tallar. Kvartershäckarna består av flera olika arter. Samtliga huvudgångar är asfalterade. Mellan kvarteren finns dessutom plattgångar, dock ej på 1956 års utvidgning.

De runt 80 grusgravarna ligger på den äldre delen närmast kyrkan. En av dem är den stora Löwenhielmska/Rosensvärdska familjegraven med ett flertal stenkors. Den är prydd med en hängask och omgärdad med ett järnstaket. Ytterligare tre gravar är hägnade med järnstaket och en med kätting. På många av de igensådda grusgravarna har stenramarna bevarats. Norr om kyrkan ligger i marken en gravsten från 1700-talets slut tillhörande Herman Svanström, komminister i Grums. Stenen var tidigare inmurad i vapenhusets vägg och låg dessförinnan ute vid södra kyrkväggen. På 1904 års utvidgning är alla gravstenarna riktade mot öster och på 1956 års utvidgning är gravvårdarna liggande eller stående och av enhetlig karaktär. Somliga är ordnade i halvcirkelformiga kvarter.