Stäng fönster Ystad kn, HEDESKOGA 20:1 HEDESKOGA KYRKA

Kyrkomiljön
Hedeskoga kyrka är belägen på en höjd strax norr om Ystad. Området runt kyrkan är fornlämningsrikt med framför allt boplatser och gravhögar. Det finns dock inga kända medeltida skriftliga belägg för ägarförhållandena i kyrkbyn. Däremot har det tolkats som att en medeltida huvudgård kan ha varit förlagd till grannbyn Folkestorp. Kyrkan omges på enskifteskartor från 1806 av ett stort antal gårdar framför allt belägna utmed vägarna söder och nordost om kyrkan. I direkt anslutning till kyrkogårdsmuren i väster ligger den före detta skolbyggnaden. Den västra delen lär vara uppförd som skolhus redan 1823 och 1870 förlängdes skolan åt öster med bland annat ytterligare en sal. En ny skolbyggnad uppfördes söder om vägen 1905 efter ritningar av folkskolläraren Nils Nordén, vilken om- och tillbyggdes 1928. Den äldre skolbyggnaden användes till lärarbostäder och kommunalrum och är idag församlingshem. Skolbyggnaden från 1905 är fortfarande i bruk för sitt ursprungliga ändamål. Under första hälften av 1900-talet växte Hedeskoga med egnahemsbebyggelse utmed landsvägen mellan Ystad och Sjöbo och under 1960- och 1970-talen utökades villabebyggelsen norr om kyrkan.

Hedeskoga kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Hedeskoga 35:1, Hedeskoga bytomt och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Huvudentrén till kyrkan och kyrkogården är via svartmålade gjutjärnsgrindar i sydväst. Kyrkogården gränsar i söder till landsvägen med en kraftig nivåskillnad och en mur av gråsten med avtäckning av cement. Kyrkogårdens södra del består av grusade gångar och gravplatser med buxbomsomgärdning, en del med stenramar och smides- och gjutjärnsstaket samt högväxta barrträd. Titlar som lantbrukare dominerar och visar tydligt att Hedeskoga varit en utpräglad jordbrukssocken. Den norra sidan, som är gräsbevuxen, sluttar kraftigt mot norr. Söder om vägen anlades omkring sekelskiftet 1900 en ny kyrkogård. Den har två dekorativt utformade smidesgrindar från norr och omgärdas av en trädrad.

Byggnader på kyrkogården
På den utvidgade kyrkogården i söder finns på den nordvästra delen, mot vägen, en ekonomibyggnad, med putsade fasader under sadeltak, täckt med rött tegel och portar på norra gaveln.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria. Riksantikvarieämbetet 2008.
Isberg, Henning A. (red), Ljunits och Herrestads skolor under 100 år. Ljunits och Herrestads hembygdsförening, 1943.
Jönsson, Lars. Hedeskoga 5:1, Hedskoga bytomt, inför detaljplan. Arkeologisk utredning
2018. Österlenarkeologi. Rapport 2018:12.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Ohlsson, Fritz. Hedeskoga kyrka. Blad ur dess historia. U.å.
Skånska kyrkor. Skånes Hembygdsförbund Årsbok 1997.