Stäng fönster Ystad kn, INGELSTORP 112:1 INGELSTORPS KYRKA

Kyrkomiljön
Ingelstorp är en medeltida socken och omnämns i de skriftliga källorna 1320 som Ingelstrup. Socknen ligger drygt en mil nordost om Ystad och gränsar i söder till havet med sandåsen Hammars backar och byn Hammar. Området är mycket fornlämningsrikt och visar på en bosättningskontinuitet sedan stenåldern.

Byn ligger vid en vägkorsning, där vägarna från Glemminge, Ystad och Valleberga möts. Ingelstorps by bestod redan på 1700-talet av ett fyrtiotal gårdar, framför allt placerade utmed den äldre landsvägen österut, som tidigare gick något längre söderut än dagens vägsträckning. Byn enskiftades 1806 och de flesta gårdar flyttades då ut ur bykärnan. Bebyggelsen förtätades därefter åter med framför allt hantverkarhus, av vilka flera idag fungerar som sommarhus. Kyrkan är högt belägen i byns nordöstra del och gränsar mot öster av ett öppet jordbrukslandskap. Den före detta prästgården, som nu bl. a är församlingshem, är belägen nordväst om kyrkan och utgörs av större tegellängor, uppförda 1911. Sydväst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, finns en före detta skolbyggnad från 1868.

Ystad-Gärsnäs järnväg anlades 1893–1894 med huvudsakligt syfte att transportera betor till sockerfabriken i Köpingebro. Stationerna uppfördes i grannsocknarna och nya stationssamhälle växte fram och fick namnen Glemmingebro och Hedvigsdal. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården där motiveringen är det öppna odlingslandskapet med förhistorisk brukningsmiljö och bosättningskontinuitet med medeltida kyrkor och sockencentrum som visar på byarnas betydelse i det forna agrarsamhället. Ingelstorps 1870-talskyrka lyfts fram tillsammans med kringliggande bybebyggelse ur vilken en mindre centralort utvecklats under 1900-talet.

Ingelstorps kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Ingelstorp 86:1, Ingelstorps bytomt och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Ingelstorps kyrkomiljö ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad [M174] samt ingår i ett område Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Huvudentrén till kyrkan och kyrkogården är via en gjutjärnsgrind i nygotik i väster med kvadratiska vitputsade grindstolpar och en ingång finns även i nordväst genom smidesgrindar samt i söder. I samband med att den nya kyrkan uppfördes 1874 utvidgades och omstrukturerades även kyrkogården. Kyrkogården har därefter utvidgats mot norr och öster på 1910-talet. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad vitputsad stenmur och i väster, söder och öster finns en trädkrans av hamlade lindar. Den äldre kyrkogården är gräsbevuxen med ålderdomliga gravvårdar närmast kyrkan och domineras på den södra sidan av en stor blodbok. Mot öster finns ett flertal äldre grusade gravplatser. Titlar som lantbrukare dominerar och visar på att Ingelstorps socken varit en utpräglad jordbrukssocken, men även hantverkstitlar förekommer.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2015 en vård- och underhållsplan för Ingelstorps kyrkogård, i vilken finns en detaljerad beskrivning och historik över kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
En ny ekonomibyggnad och bårhus uppfördes 1992 nordväst om kyrkogården och ersatte då en äldre ekonomibyggnad på samma plats.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Bevarandeprogram för byar i Ystads kommun. 1985.
Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria. Riksantikvarieämbetet 2008.
Lindblad, Jakob. 470 nya kyrkor. Bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 1850–1890. Riksantikvarieämbetet 2009.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Underhållsplan för Ingelstorps kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2004-12-06.
Vård- och underhållsplan för Ingelstorps kyrkogård, Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2015:27