Stäng fönster Valdemarsvik kn, SNÄLLEBO 7:1 TRYSERUMS KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kända kyrkan i socknen fanns i Västertryserum och torde ha uppförts i sten under 1200-talets senare del. Den brann 1660 men blev snart återuppförd. På grund av skador fick västgaveln återuppföras i början på 1700-talet och senare tillbyggdes koret i öster. Kyrkan övergavs när en ny kyrka byggdes sju km österut, vilket innebar att socknens centrum förflyttades radikalt. Kyrkans patronus greve Horn på Fågelviks slott anlitade slottsarkitekten Jean Eric Rhen att utföra ritningar för såväl exteriör som interiör. Kyrkan uppfördes 1782-84 i gustaviansk stil av länsbyggmästare Magnus Beurling med rektangulärt långhus, rundat korparti i öster, sakristia i norr och torn i väster. Fasaderna är ljusputsade, långhusets tak är brutet och koret täcks av en halvkupol. Tornet avslutas av en svängd huv och över den en öppen lanternin. Under koret inrättades ett gravkor för ätterna Gyllenstierna - Horn. Det ljusa och avskalade kyrkorummet i gustaviansk stil präglas av sitt höga tunnvalv, sina höga rundbågiga fönster, sin rymliga korabsid och en till stora delar bevarad fast inredning. Den synnerligen välbevarade orgeln är ett av orgelbyggaren Pehr Schiörlins främsta arbeten.

Kyrkogården
Kyrkogården ligger i en brant sluttning mot söder och har terrasserats i flera steg. Formen är oregelbunden och den omges av kallmurade stenmurar som i söder är bevuxna med syrenbuskar. Ingångar finns i söder, öster och väster. Den södra ingången har kvadratiska, vitputsade grindstolpar som har pyramidformade plåtbeslagna toppar. Ett gravkapell med okänt byggnadsår ligger i kyrkogårdens östra del. Den har en kvadratisk plan, vita spritputsade fasader, plåtklätt, brutet valmat tak och en stickbågig dubbeldörr mot väster. Invändigt är väggarna vitputsade, golvet belagt med röd klinker och med ett vitputsat altare. Det är ännu i bruk som bisättningsrum.