Stäng fönster Vadstena kn, HAGEBYHÖGA 8:1 HAGEBYHÖGA KYRKA

Beskrivning
Hagebyhöga är en medeltida socken med en bevarad romansk kyrka daterad till 1120, uppförd på kungligt initiativ. Kyrkan är byggd med ett torn innehållande kapell och läktare. Kyrkan är slätputsad i kalkbrukets egen färg med sadeltak belagt med stavspån. Lanterninen är beklädd med koppar övriga delar av tornet är plåtklätt. Tornet är förstärkt och i söder och väster belagt med ett kalkstenstak.
Kyrkans inre präglas av senmedeltida valv med målningar.
Kyrkogårdsmuren har en medeltida prägel som kompletteras med 1800-talets parkideal med trädkrans. Gravvårdar från 1600-talet blandas med grustäckta familjegravar.
Kyrkomiljön karaktäriseras av gårdar i ursprungligt läge med skolor, lärarbostad och torp samt sentida villor samlade vid kyrkan på en dominerande höjd
KYRKOGÅRDEN omges av en kalkstensmur och är delvis släntad mot muren. Grindstolparna till södra grinden är huggna i kalksten, kvadratiska till formen och kröns av kors även de i huggen kalksten. Enklare grindar finns i norra muren och i sydöstra delen av kyrkogården.
Trädkransen består av lindar i väster, norr och söder samt av björk i öster. Söder om kyrkan står två solitära höga lindar. Rygghäckar finns huvudsakligen norr och öster om kyrkan och de ger dessa delar en mer strikt karaktär än kyrkogårdens södra del, som delvis saknar gravvårdar. Norr om kyrkan ligger minneslunden. Stenomgärdade grusgravar med relativt stora vårdar ligger huvudsakligen i raden utmed muren, en grusgrav omges med smidesstaket och framför kyrkans västra ingång ligger en grusgrav som omgärdas av kätting och järnpollare. I kyrkogårdens nordvästra hörn står äldre gravvårdar, bl a några kölbågestenar av kalksten och två lutade gravhällar. En del av dem är i relativt dåligt skick. Enligt uppgift gjordes en del förändringar på kyrkogården 1970, bl a riktades en del gravstenar om. Äldre foton visar stora öppna gräsytor nordöst och öster om kyrkan.