Stäng fönster Karlstad kn, ED 4:1 NYEDS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkplatsen från 1590-talets slut ligger på edet mellan Molkomsjön och Borssjön, i utkanten av Molkoms samhälle. Den första kyrkan uppfördes här 1595, men förstördes av en åskbrand 1643. Ett år senare uppfördes en ny kyrka, även den förstördes genom åskbrand midsommarnatten 1702. Kyrkan ligger högst på en höjd med klockstapel från 1780-talet strax väster om kyrkan. Intill ligger ett antal byggnader främst från 1900-talet, de har alla med kyrkogårdens skötsel att göra. Pastorsexpeditionen är belägen ca en kilometer från kyrkan, mot Molkoms samhälle. Prästgården från 1700-talets slut, ligger ca 2 kilometer från kyrkan och är sedan 1980-talet privatägd.

KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården är sannolikt samtida med socknens första kyrka från 1595 och de äldsta delarna ligger i nära anslutning till kyrkan. Den första dokumenterade utvidgningen gjordes norr om kyrkan 1824. Öster härom iordningställdes ett mindre område 1917. Nästa utvidgning skedde 1954 österut på udden och den senaste 1981, då ett område i söder införlivades med kyrkogården. På den östra utvidgningen anlades en urnlund med ceremoniplats.

Kyrkogården ligger till stor del på kuperad terräng med kyrka och klocktorn på högsta punkten. Den oregelbundet utformade kyrkogården har sin största utsträckning i sydöst och syd. Det senast tillkomna området i söder är helt plant. Sjön utgör tillsammans med anlagda terrasser avgränsning mot norr. I sydöst gränsar en häck ut mot udden, i söder en stödmur mot åkermark och i väster en stenmur mot väg. Delar av murarna, främst i norr, består av slaggsten. Hela kyrkogården präglas av terrassbildningar på olika nivåer och här finns bara lövträd. De få kvartershäckarna på de senaste utvidgningarna utgörs av måbär. Kyrkogårdens samtliga gångar är grusbelagda och krattade utom på de senaste utvidgningarna som är asfalterade. Kring kyrkan finns ett 100-tal grusade gravar med stenramar. En handfull gravar är hägnade med järnstaket och en med stenstolpar och kätting. Gravvårdarna på den äldre delen av kyrkogården är av mera varierande storlek och utformning än på den yngre.