Stäng fönster Karlstad kn, HANEVIK 1:3 M.FL. SEGERSTADS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Segerstads kyrka invigdes 1747. Den ersatte en medeltida träkyrka som låg i Segersta by ca 2 km nordväst om den nuvarande kyrkan. En minnessten är rest på den gamla kyrkplatsen, där ett antal smidda järnkors finns bevarade. På kyrkogården, norr om kyrkans kor finns ett gravkapell och nordväst om detta ett gammalt kyrkstall. Söder om kyrkan ligger sockenstuga och församlingshem.
KYRKOGÅRDEN: Nuvarande kyrkogård, som är samtida med kyrkan, lär ha utvidgats 1847 och sannolikt ytterligare någon gång men dokumentation härom saknas. Fram till 1815 inhägnades större delen av kyrkogården av en enkel gärdsgård som då ersattes av stenmurar. De fyra portstaplarna som till en början var av trä byggdes 1848 av sten. År 1976 tillfördes ett område i norr för urnbegravningar. Ett gravkapell ligger vid dess östra del. Allmänningen, sydöst om kyrkan, nyttjas numera till familjegravar. I övrigt har viss förändring av begravningsplatsen skett genom att många av familjegravarnas stenramar sänkts eller borttagits, grus ersatts med gräs och häckar avlägsnats.
Begravningsplatsen, som har sin största utsträckning söder om kyrkan, ligger på helt plan mark och har en rektangulär form. Den omgärdas med en stenmur i vars västra del ingången markerats av vitputsade portstolpar med pyramidtak av svartmålad skivplåt avslutade med kula och stjärna. Även den gamla ingången i norr har portstolpar av samma slag. Kyrkogården omges av åkermark och mot väster dessutom av allmän landsväg.
Lind är planterad längs muren runt om begravningsplatsen. Inne på kyrkogården förekommer någon enstaka björk. Kvartershäckarna består av syrenbuskar och oxbär. De senare förekommer även som enstaka familjegravshäckar. Ytmaterialet är övervägande gräs. Samtliga gångar är belagda med grus.
På kyrkogården finns fjorton grusgravar bevarade. Sex av dem är belägna spritt söder om kyrkan. Därav är två hägnade med järnstaket och fyra med stenramar. De övriga åtta grusgravarna ligger samlade i rad nordväst om kyrkan. Två gjutna järnkors från slutet av 1800-talet står vid södra muren.