Stäng fönster Karlstad kn, LERSJÖN 2:2 M.FL. ÄLVSBACKA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: På samma plats som Älvsbacka kyrka ligger, har det tidigare legat en timmerkyrka. Den byggdes ursprungligen som kapell till Älvsbacka bruk 1731. Träkyrkan ersattes 1924 av den nuvarande kyrkan som uppfördes i tegel och med vitputsade väggar. Klockstapeln väster om kyrkan byggdes troligen samtidigt som kapellet och lär ha bildat portöverbyggnad till kyrkogården. Söder om kyrkan och kyrkogården ligger sockenstugan, i traditionellt utförande av liggtimmer med faluröd panel, en nyare byggnad för kyrkogårdens förvaltning samt öster om kyrkogården en äldre bod.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården togs i bruk 1731. Dess äldsta delar finns i huvudsakligen söder om kyrkan. Endast en utvidgning har gjorts. Den företogs 1953 västerut. Samtidigt restaurerades den gamla kyrkogården, varvid alla grusgravar togs bort och gravramar sänktes eller avlägsnades. Allmänningen ligger söder om kyrkan och har bara delvis kvar sitt ursprungliga utseende, då den sedan slutet av 1940-talet tagits i anspråk för familjegravar. Väster om klockstapeln, på norra delen av utvidgningen, finns ett urngravsområde med ceremoniplats samt en minneslund.
Den gamla delen av kyrkogården ligger helt plant. Utvidgningens norra del är likaledes anlagd på plan mark, medan den övriga delen sluttar i terrasser mot söder. Kyrkogårdens form är rektangulär och dess utsträckning i huvudsak västlig och sydlig. Den gamla delen omgärdas av stödmur från 1700-talets mitt och den nya delen av sten- och stödmur i norr och söder och ett mindre stycke i väster. Mellan de båda delarna är endast den gamla murens södra del bibehållen. I norr och väster gränsar begravningsplatsen till en barrskogsdunge. I söder ligger församlingshemmet och sjön Östra Örten och i öster går en väg. Endast på den gamla delen av kyrkogården finns träd. Det är lindar som dels är planterade utmed muren, dels formar en allé från porten i söder upp mot kyrkan. Alla kvartershäckar består av måbär. Markytan domineras av gräs. Kyrkogården har uteslutande grusgångar.
Två gravar som är omgärdade med järnstaket finns bevarade. En av dem innehåller en murad gravkammare och är hovmarskalken och bruksägaren C D U Croneborgs familjegrav från 1844. Mellan kyrkan och klockstapeln finns sex smidda gravkors uppställda. De flesta är från 1800-talets första hälft.
ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Älvsbacka kyrka. / ATA Stockholm, Älvsbacka kyrka. / Tham L, Älvsbacka kyrka, 1964.