Stäng fönster Kristinehamn kn, KILSBY 1:3 M.FL. VISNUMS-KILS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Visnums-Kils kyrkomiljö ligger väl synligt och öppet i det brukade odlingslandskapet mellan herrgårdarna Kilsby och Nysäter. Den första kyrkan i Visnums-Kil var en träkyrka, som troligen byggdes på 1200-talet. Den låg strax söder om den nuvarande kyrkans kor. På platsen fanns förhistoriska gravar, som vid utvidgningar av kyrkogården på 1600- och 1700-talet blev utjämnade. Den gamla träkyrkan ersattes efter om- och tillbyggnader av en stenkyrka 1756. Kyrkogården omges av en stenmur. Infart till kyrkan sker via en allé och mur från norr, löpande öster om kyrkan. En stor grusplan söder om kyrkogården fungerar som parkeringsplats. Här ligger klockaregård (c 1910), fd sockenstuga, och en äldre klockaregård (c 1800), båda med tillhörande ekonomibyggnader. På kyrkogårdens sydvästra hörn finns en mindre bod. Vid klockaregården och parkeringen finns en verkstad/servicebyggnad med toalett (c 1985). På den äldre klockaregårdens tomt finns ett gravkapell ( c 1835) tillhörande familjen Hammarhjelm. Strax söder om samma gård finns ett till kyrkan hörande kyrkstall. Några hundra meter norr om kyrkomiljön ligger fd prästgård och ett modernt församlingshem.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården härstammar från medeltiden. Efter flera utfyllningar, planeringar och smärre utökningar genom åren då bl a den gamla kyrkogårdsbalken på 1820-talet ersattes av stenmur företogs en utvidgning av kyrkogården 1862 väster och norr om kyrkan. En dokumenterad utvidgning gjordes 1944 ytterligare norrut, efter ritningar av bygdens son, trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén. Allmänningarna låg alldeles norr om och sydost om kyrkan. De har sedan 1960-talet successivt tagits i bruk för familjegravar och endast den senare har kvar något av sin ursprungliga karaktär. I samband med en renovering av kyrkogården 1979 togs ett flertal grusgravar bort.
Begravningsplatsen ligger på plan mark. Utvidgningen från 1944 i norr ligger något lägre än den övriga kyrkogården, varför man har bibehållit den gamla muren som stöd. Kyrkogården omger kyrkan i söder, väster och norr, är rektangulär till formen och sträcker sig i nordsydlig riktning. En stenmur hägnar hela begravningsplatsen, som i norr och väster gränsar mot åkermark, i öster mot väg och åkermark och i söder mot bebyggelse och parkering. Innanför norra muren finns en häck av måbär. Samma växtslag ingår i kvartershäckar som huvudsakligen förekommer på 1944 års utvidgning i norr, liksom i de få familjegravshäckar som främst finns på den gamla delen i sydväst. Längs muren på den gamla delen växer lönn och en liten syrénallé kantar gångvägen från södra porten till kyrkan. Kring den nya delen i norr är lind planterad och även här finns en syrénallé. Gräsmattor täcker större delen av kyrkogården. Kyrkogårdens samtliga gångar är grusbelagda.
Ett tiotal grusgravar med stenramar och häckar finns bevarade. De ligger företrädesvis i sydväst på den gamla delen av kyrkogården. Här finns en grav inhägnad med järnstaket och en med järnkätting. Broströmska tumbagraven, en minnesvård över förfäder till skeppsredarna Axel och Dan Broström, ligger också här. På samma område står kyrkogårdens två äldsta gravvårdar, som är från 1800-talets början och av kalksten.