Stäng fönster Norrköping kn, KIMSTAD 25:1 KIMSTADS KYRKA

Beskrivning
Kimstad är en medeltida socken och fynd av en gravhäll till ett tidigmedeltida gravmonument indikerar att den första kyrkan kan ha varit av trä. Den första kända kyrkan på platsen uppfördes dock av sten sannolikt under 1100-talets andra hälft. Greve Axel Lillie på Löfstad slott bekostade på 1660-talet ett nytt korbygge och på dess södra sida uppfördes ett gravkor för familjen Lillie. Byggnadsarbetena avstannade och först på 1770-talet fick kyrkan sin nuvarande utformning med ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och ett lågt torn med en karnissformad huv i väster. På kyrkans södra sida finns två gravkor, det östra är för släkten Lillie och det västra uppfördes ursprungligen för släkten Strömfelt på Landsjö säteri. Det ombyggdes 1919 till bisättningskapell. Kyrkan är uppförd av sten med ljust gula fasader med grovt påslagen spritputs och vita slätputsade omfattningar och hörnkedjor. Kyrkans mansardtak täcks av svart plåt. Fönsteröppningarna är stickbågiga med mörkgröna träbågar i karm med delvis äldre glas i blyspröjs. Kyrkans ingångar är förlagda i väster och norr. Nordportalen är rikt utsmyckad med en sandstensportal med bl a släkten Lillies vapen. Även interiören är mycket påkostad med stjärnvalv med målade stuckaturer och inredning av hög kvalitet.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas av en stenmur med ingångar i norr och väster med höga putsade kvadratiska grindstolpar och järnsmidesgrindar, som är ovanligt påkostade. Eventuellt om- eller nygjordes grindarna 1933 efter modell av grindarna på Löfstad. I samband med renoveringsarbeten i kyrkan utarbetade arkitekt Erik Fant 1939 ett förslag till omläggning av kyrkogårdens norra hörn.

En fullständig beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering