Stäng fönster Norrköping kn, KULLERSTAD 1:11 KULLERSTADS KYRKA

Beskrivning
Kullerstad är en medeltida socken och kyrkan är belägen i en välbevarad kyrkby öster om Skärblacka. Kyrkan uppfördes eventuellt redan under 1100-talet och är en liten tornlös romansk kyrka med vitputsat, rektangulärt långhus med smalare kor. En sakristia har byggts till på korets norra sida och i väster finns ett sentida vapenhus. Samtliga tak utgörs av branta, spåntäckta sadeltak. Förutom förstoring av fönster har få exteriöra förändringar skett. Kyrkorummet har ett lågt stjärnvalv med kalkmålningar i koret och på triumfbågen. På kyrkogården finns en klockstapel från 1600-talets mitt samt en likbod. I miljön närmast kyrkan finns de fd administrativa funktionerna såsom prästgård, skola, lärarbostad och klockargård.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omges av en gråstensmur, ursprungligen murad med kalkbruk och täckt med spåntak. De vitputsade grindstolparna vid den norra ingången murades 1845. Kyrkogården har utvidgats åt söder. En öppen klockstapel i trä av klockbockstyp med spånklädd huv finns söder om kyrkan. Den sägs vara byggd av Knut i Åby omkring 1650-1669, och dess klockor är från 1632 respektive 1932. I närheten av klockstapeln finns en likbod med fasad av vitmålad panel på förvandring och ett valmat sadeltak täckt med svart korrugerad plåt. Den norra sidan har en pilasterindelning samt tre rundbågiga dörröppningar. På kyrkans norra sida står en runsten som togs fram ur västra kyrkogårdsmuren 1969. En kvaderristning samt putsfragment indikerar att den en gång kan ha ingått i omfattningen till syd- eller västportalen. På 1920-talet anlades en ny begravningsplats en knapp kilometer västerut i Skärblackas utkant.