Stäng fönster Norrköping kn, SANKT OLAI KYRKA 1 SANKT OLAI KYRKA

Beskrivning
S:t Olai kyrka ligger mitt i stadskärnan i en mindre park med ett fristående klocktorn, det s k Stadstornet. Kyrkan är den fjärde på samma plats och de medeltida kyrkornas utformning är okänd. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1766-1767 på grunden till en äldre kyrka, som var uppförd 1614-1616. Kyrkan är uppförd av tegel med korsformad plan med treskeppigt långhus, ett enskeppigt tvärhus, ett halvrunt korutsprång i öster och sakristia i norr. Västgaveln har en rik utformning i senbarock. Ritningarna svarade arkitekt Carl Johan Cronstedt för. Sakristian nyuppfördes 1854-1855 efter ritningar utförda av Norrköpings stadsarkitekt Carl Theodor Malm. Fasaderna är sedan senaste renoveringen 1998 avfärgade i gult med bruna lisener och rosaröd grund. Taket, som är täckt av kopparplåt, är ett sadeltak i två avsatser. Fönsteröppningarna är rundbågiga och försedda med brunmålade gjutjärnsbågar, vilka sedan renoveringen 1945-1949 är försedda med antikglas i blyspröjs. Huvudingången är förlagd till den västra gaveln, men ingångar finns även på den norra och södra korsarmen samt till sakristian. Det fristående klocktornet uppfördes på 1750-talet, men fick sitt nuvarande utseende efter en brand 1822. Kyrkans interiör präglas i hög grad av den stora renoveringen 1945-1949, då ambitionen var att återställa kyrkan till sitt 1700-talsutseende.

Kyrkotomten
Kyrkogården var ursprungligen större än dagens kyrkotomt, men genom olika gaturegleringar har den successivt minskats. I början av 1800-talet beslutade man att upphöra med begravningar på kyrkogården och istället använda den nya kyrkogård som anlagts för stadsförsamlingen utanför staden. Under tidigt 1800-tal anlades många kyrkogårdar utanför rikets städer, bl a beroende på hälsoaspekter.

I dag omgärdas kyrkan av en gräsmatta med enstaka stora lövträd, som lind, lönn och ek samt flera rosplanteringar. Gräsmattan avgränsas av en låg stödmur av granitstenar. Huvudingången är förlagd i väster från Drottninggatan genom en marmorport och genom ett fristående klocktorn. Klocktornet eller det s k Stadstornet flankeras av två stenbodar, de s k "galoscherna". Planen framför kyrkans västparti är belagd med smågatsten och kullersten, medan övriga gångar är asfalterade. Stora delar av kyrkotomtens utformning härstammar från ett förslag från 1954, som utfördes av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee och stadsplanearkitekt Arne Strömdahl i Norrköping.