Stäng fönster Mullsjö kn, SANDHEM 4:1 SANDHEMS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i krönläge på den nordöstra delen av en rektangulär kyrkogård med utvidgning från 1946 respektive 1996 i nordväst. Kyrkogården omges av en trädrad av äldre lönnar och askar. I söder och väster är en kallmur av gråsten med fyra öppningar. Den västra är mitt för en ceremoniplats med stort kors invid stranden. De södra har pargrindar av järn. Den västra med sentida huggna granitstolpar och den mellersta med klotkrönta av kalksten från 1800-talet. Den östra befinner sig mitt för ett bårhus. Från den mellersta grinden leder en rak gång fram till kyrkans mittport där en axel viker av mot ceremoniplatsen, från denna utstrålar flera rätvinkliga gångar. Gångarna är delvis grusade, delvis asfalterade. Gravarna ligger övervägande i nordsydliga rader, kantade av lövhäckar. Ett flertal vårdar har järnstaket eller stenram. Bland gravarna märks det pyramidformade monumentet över friherrinnan Magdalena Lillie (död 1788) och graven över ryttmästare Bäckströms son (död i en olycka 1912), vilken ritats av Lars Israel Wahlman. I backen norr om kyrkan är ett äldre ingrävt bårhus.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var en medeltida stenkyrka med torn, vilken 1643 försågs med ett fullbrett tresidigt avslutat kor och sakristia. Kyrkan brann ned till följd av ett blixtnedslag.