Stäng fönster Haninge kn, LUDVIGSBERG 8:3 M.FL. MUSKÖ KYRKA

Omgivningen
Muskö ligger i Stockholms södra skärgård cirka 65 km söder om Stockholm. Muskölandet begränsas i norr av Horsfjärden och i söder och väster av havsfjärden Mysingen. Vägen från fastlandet till Muskö går under vattnet i en 3 km lång tunnel som invigdes 1964. Det finns en stor örlogsbas vid Muskö, delvis insprängd i berget under ön.

Ett omfattande jordbruk och stora naturområden är en del av öns karaktär. Muskö har sedan länge dominerats av herrgårdarna Arbottna och Ludvigsberg med underlydande gårdar och torp. Båda gårdarna byggdes av möbelhandlare Levin i slutet av 1700-talet.
Ön har idag omkring 850 fastboende och en omfattade fritidshusbebyggelse. Vid kyrkbyn har i sen tid ett område med helårsbostäder vuxit upp bestående av villor, radhus och flerbostadshus.

Muskö kyrka och bebyggelsen i dess närhet har fram till modern tid varit öns centrum. Vid landsvägen öster om kyrkan ligger Muskös gamla sockencentrum med komministerbostad från omkring 1800, en f d tiondebod, ett brygghus, ett fattighus från 1890-talet, en skola som invigdes 1925 och det f d båtsmanstorpet Vallknopp. Byggnaderna är alla timrade och panelade.

Vid avtagsvägen upp till kyrkan ligger den f d klockarbostaden - en trävilla från 1903 - och Muskös gamla folkskola som uppfördes på 1840-talet. Den senare är en putsad envånig tegelbyggnad med mansardtak och fungerar i dag bl a som församlingshem.

Anläggningen
Muskö kyrka står vid en liten öppen plats i skogen på öns östra sida. Kyrkan omges av en plan kyrkogård vilken avgränsas med en häck innanför ett gunnebostängsel. Till kyrkogården kommer man genom tre smidda järngrindar. Grusgångar leder från grindarna till kyrkans entré. Över hela kyrkogården finns gravstenar, de äldsta är från mitten av 1800-talet. Flera gravhällar av kalksten som säkerligen legat på kyrkogården finns i det gamla skolhusets trappa. Väster om kyrkan finns en liten minneslund innanför en låg buxbomshäck.

Nordväst om kyrkan, på en av öns högsta punkter står kyrkans klockstapel, en enkel bockkonstruktion av 1600-talstyp. Huven består av ett spånklätt sadeltak med brädbeslagna gavlar. Den större klockan är enligt inskrift gjuten i juni 1752 av Johan Fahlsten i Stockholm. Lillklockan är gjuten i Stockholm 1665 av A Joh Meijer.

Ett stycke öster om kyrkan ligger församlingshemmet. Byggnaden uppfördes ursprungligen som skola i samband med att skolplikten infördes i början av 1840-talet. Sedan slutet av 1960-talet har byggnaden tillhört kyrkan som församlingshem. Öster om församlingshemmet ligger den f d klockarbostaden som inte längre tillhör kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Muskö kyrka har en rektangulär form täckt med sadeltak. Kyrkan står på en stensockel med en stomme av trä. Från den södra fasaden skjuter det Levinska gravkoret ut. Det uppfördes av Adolf Ludvig Levin (1733-1807), Arbottna herrgård, under 1700-talets senare del. Koret är en tunnvälvd putsad tegelbyggnad med ingång från kyrkan.