Stäng fönster Norrköping kn, TÅBY 8:1 TÅBY KYRKA

Beskrivning
Tåby är en medeltida sockenbildning och den första kända kyrkan på platsen uppfördes av sten sannolikt under 1100-talet. Den revs 1788 i samband med att en ny kyrka uppfördes på samma plats. Den nya kyrkan uppfördes av stiftsbyggmästare Casper Seurling efter ritningar av arkitekt Jacob Wulff vid Överintendentsämbetet. Kyrkan invigdes 1789, men tornet färdigställdes inte förrän 1819. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Kyrkan är uppförd av sten med sedan 1962 frilagd stensockel. Fasaderna är putsade med en genomfärgad stänkputs som sprutats på vid renoveringen 2002. De rundbågiga fönsternischerna går ner till marknivå med mindre rundbågiga fönsteröppningar med svartmålade gjutjärnsbågar med färgat antikglas. Långhuset och koret har sadeltak och sakristian har ett tälttak. Tornet kröns av en svängd huv med uttag för urtavlor. Samtliga tak är täckta med spån. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även centralt på södra sidan. På kyrkogården finns ett f d gravkor med en mycket påkostad arkitektonisk utformning. Det uppfördes 1784 för D H Taube och Beata Magdalena Ribbing på Mem. Det ombyggdes omkring 1950 till bårhus.

Kyrkomiljön

Tåby kyrkby är belägen ca 15 km sydost om Norrköping och ca 5 km norr om Söderköping på en flack grusås omgiven av ett öppet odlingslandskap. Vid vägkorsningen för vägen mot Östra Husby och vägen mot Mem har under senare tider en villabebyggelse vuxit fram. Utmed den äldre vägsträckningen mot Mem ligger skolbyggnader, f d sockenstuga och f d klockarebostad. Skolan som fortfarande är i bruk består av en äldre byggnad av trä från år 1900 kompletterad med senare byggnader. Samtliga skolbyggnader är försedda med gulmålade träfasader. Norr om kyrkan är den f d prästgården belägen med mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet. Tåby gårds marker gränsar mot kyrkogården i söder. Sydöst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, låg kyrkstallarna fram till 1953, då de revs.

Kyrkogården

Norr om kyrkan uppfördes 1784 ett gravkor för D H Taube och Beata Magdalena Ribbing på Mem. Det ombyggdes omkring 1950 till bårhus. Det f d gravkoret har en mycket påkostad arkitektonisk utformning. Det har en kvadratisk grundplan, vitputsade fasader och ett högt kopparklätt tak med svängda sidor. Fasaderna avfärgades med stänkputs samtidigt med kyrkan 2002-2003. Huvudfasaden är förlagd mot söder med en portal i kalksten, som flankeras av två kalkstensobelisker med Taubes och Ribbings vapen. Ett gavelfält med en kalkstensrelief kröner fasaden. Ovanför porten finns en kalkstensplatta med inskription; DIDRICH HENRIC TAUBE OCH BEATA MAGDALENA RIBBING TY SLIKOM SKALL PÅ SISTONE WÄL GÅ. PSALM XXXVII V:37. På den norra sidan finns årtalet 1784. Golvet i bårhuset är sedan ombyggnaden lagt med kvadratiska plattor av brun kalksten. Väggarna är vitputsade och det plana taket är försett med en lockpanel.