Stäng fönster Haninge kn, ÖSTERHANINGE KYRKA 1:1 ÖSTERHANINGE KYRKA (SANKTA GERTRUDS)

Omgivningen
Ett svagt kuperat odlingslandskap uppbrutet av skogsklädda höjdpartier sträcker sig mellan Österhaninge kyrka och gårdarna Husby och Kalvsvik. I norr rinner två åar från Kalvsvik och Alby och förenas till ett gemensamt flöde som passerar Husby på väg till sitt utlopp i Blista fjärd. Kyrkan, kyrkoherdebostället Solberga och de stora gårdarna Husby, Hässlingby och Kalvsvik bildar den gamla kärnbygden i Österhaninge.

Anläggningen
Österhaninge kyrka ligger högt belägen invid den gamla landsvägen till Västerhaninge och omges av kyrkogården. Kyrkogården avgränsas med en torvtäckt bogårdsmur, vilken tidigare varit spåntäckt. Muren har ingångar i norr och söder. Ingångarna flankeras av kraftiga putsade grindstolpar under plåttäckt tälttak. I äldre tid har åtminstone en av öppningarna haft en övervälvd port. Innanför bogårdsmuren växer en trädkrans av lindar.

Kyrkogården bevarar gravvårdar från 1800-talets början. De äldsta synes vara belägna söder och väster om kyrkan. På kyrkogårdens nordvästra del ligger bygdens stora dotter, författaren, freds- och kvinnokämpen Fredrika Bremer (1801-1865) begravd. Hon var flitig i nattvardsgången i Österhaninge kyrka. Norr om kyrkan finns gravvårdar från 1900-talets senare del och framåt.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan har en rektangulär form med ett femkantigt gravkor vid den östra gaveln och torn mot väster. Murarna i väster är breda, beroende på en inbyggd trappa, vilket är ovanligt i trakten, men vanligare på Gotland. Mot söder är utbyggt vapenhus och mot norr sakristia. Med undantag av Bielkenstiernska gravkoret, vapenhuset, f d bårhuset (sakristans norra del) är kyrkan uppförd av fogstruket gråstensmurverk.