Stäng fönster Säffle kn, ESKILSÄTERS KYRKA 1:1 M.FL. ESKILSÄTERS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Väl synlig i det flacka odlingslandskapet, i anslutning till en trevägskorsning, ligger Eskilsäters vitputsade sockenkyrka. I omgivningen finns flera förhistoriska lämningar, som vittnar om bygdens betydelse redan före kristendomens genombrott. Kyrkan härrör i likhet med flera andra på Värmlandsnäs från tidig medeltid och räknas till de äldsta i länet. Sitt nuvarande utseende har kyrkan efter till- och ombyggnader i flera etapper bl a 1894-96 då det lanterninprydda tornet tillkom. Bland de äldre inventarierna märks dopfunten från 1200-talet. Altaruppsats och predikstol är från 1683. I sydöstra hörnet av den muromgärdade kyrkogården finns en likbod. Norr om kyrkan ligger en dagligvaruaffär och några gårdar med mangårds- och ekonomibyggnader. Bebyggelsegruppen utgör en väl sammanhållen enhet.
KYRKOGÅRDEN - Begravningsplatsen torde till sina äldsta delar söder och väster om kyrkan vara anlagd under tidig medeltid. Den första dokumenterade utvidgningen gjordes 1859 västerut men dessförinnan hade vid flera tillfällen uppfyllningar av kyrkogården skett. Inte förrän 1961 företogs nästa utvidgning då ett område söderut tillfördes kyrkogården. På kyrkogården tillkom 1932 gångarna i samband med uppfyllnad av ojämnheter i markytan. Vid olika renoveringar har senare flertalet grusgravar och häckomgärdningar borttagits.
Begravningsplatsen sluttar något västerut. Den är närmast kvadratisk till formen och har sin största sträckning söder och väster om kyrkan. Den avgränsas med sten- och stödmur mot omgivande gärden i söder och väster och väg med bebyggelse och parkering i norr och öster. En måbärshäck löper innanför västra, södra och ett stycke av östra kyrkogårdsmuren. En häck av samma art åtskiljer den nya och äldre delen. Häckar förekommer endast i mindre omfattning. Därmed har de sammanhängande gräsytorna blivit större. Lind har planterats längs muren på den nya delen medan några enstaka almar växer på den övriga kyrkogården. Samtliga gångar är belagda med grus.
Begravningsplatsens äldsta gravvårdar utgörs av två stenkors från 1600-talet vid södra kyrkväggen. Här står ytterligare en gammal gravsten utan åldersangivelse. Fem grusgravar finns bevarade. Tre gravar är omgärdade med järnstaket däribland en från mitten av 1800-talet som tillhör Louisa Lolly och Sofia Geijer, hustrur till ryttarmästare Geijer på Rosenborgs säteri. En speciell karaktär skapas genom att gravvårdarnas framsidor genomgående vetter mot väster.