Stäng fönster Haninge kn, ÅBY 1:51 VÄSTERHANINGE KYRKA

Omgivningen
Västerhaninge ligger i kommunens södra del och gränsar i norr mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i öster mot Jordbro, i söder mot ett stort jordbrukslandskap och i väster mot Tungelsta.

Avståndet till Haninge centrum är cirka 6 km. Västerhaninge delas i två delar av järnvägen. Områden som ingår i norra Västerhaninge är Åby, Åbylund, Norrskogen och Jägartorp. I södra Västerhaninge finns Nedersta, Ribby och Ribbyberg. Ett nytt bostadsområde, Ribby ängar, är under uppförande öster om kyrkan. Tätorten Västerhaninge har vuxit upp kring den gamla kyrkbyn som efter järnvägens tillkomst omvandlades till ett stationssamhälle. Från 1950 och framförallt under 1960-talet utvecklades området till en modern förort där centrumet invigdes 1969 och pendeltågstrafiken startade 1973.

Området mellan Västerhaninge centrum och Nynäsvägen bevarar känslan från tiden innan den moderna förorten växte upp med rödmålade skolbyggnader, trähus, kyrka, kyrkogård och Västergården med sin 50-talsexteriör. Närmast söderut längs Nynäsvägen hittar man Tingshuset, Bygdegården, Folkhögskolan och en villa från 1912. Norrut ligger Västerhaninge prästgård och inne i lövskogen vid Blåkullavägen ligger Ribby gårds tre hus, en liten rest av den gamla byn Ribby på vars forna ägor Västerhaninges nuvarande centrala bebyggelse har växt upp.

Anläggningen
Kyrkan omges av en bogårdsmur. Till kyrkogården kommer man genom öppningar i muren mot söder, väster och norr. Öppningarna mot söder och norr flankeras av kraftiga spritputsade grindstolpar med tälttak som kröns med plåtklot. I öppningarna sitter enkla, svarta smidesgrindar. Innanför muren växer en trädkrans av stora lindar. Kyrkogården är bevuxen med många stora träd, mestadels lindar och lönnar. Träden var, enligt ett träsnitt av G Uppmark, relativt nyplanterade 1889. Från öppningarna i muren leder stensatta gångar till kyrkan.

På kyrkogården finns många äldre gravvårdar. De äldsta ligger söder om kyrkan.
Kyrkogården har runt 1900-talets mitt utvidgats mot nordväst, i anslutning till kapellet, vilket uppfördes 1958 efter ritningar av arkitekten Martin Westerberg. Ett församlingshem från 1963, ritat av Hans Bååthe och Torsten Holm, är beläget norr om kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Västerhaninge kyrka har en rektangulär form och är orienterad i öst-västlig riktning med tornet i väster. Mot norr är sakristian belägen, och sedan 2005 kompletterad med en nybyggd del. Kyrkans äldsta delar är uppförda i gråstensmurverk, senare tillbyggnader såsom torn och förrådsdel är uppförda i tegelmurverk.