Stäng fönster Säffle kn, KILA PRÄSTGÅRD 1:3 M.FL. KILA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Bebyggelsemiljö med kyrka och kyrkogård med medeltida ursprung. Platsen ligger vid Harefjorden, en under lång tid livligt trafikerad vattenled. Kyrkogården har en rektangulär sträckning främst söder om, men också öster om kyrkan. Den omgärdas av en stenmur. Sydost om kyrkan ligger en gammal likbod i trä som nu fungerar som ekonomibyggnad. Sydväst om kyrkan finns det nuvarande gravkapellet och strax utanför kyrkogårdsmuren finns församlingshem och ytterligare ekonomibyggnad.
KYRKOGÅRDEN - Begravningsplatsens äldsta delar härrör från medeltiden. Dess storlek vid kyrkobygget på 1600-talet är okänd, men sannolikt togs området sydöst om kyrkan först i bruk. Då vattennivån steg i slutet av 1800-talet påfylldes detta område och började återanvändas igen 1904. Utökningar följde sedan söderut och den senaste utvidgningen gjordes 1954 mot sydväst.
Begravningsplatsen ligger till största delen på syd- och östsluttningarna av en höjd med kyrkan i sin norra del. I söder planar marken ut på den senaste utvidgningen. Marken sydöst om kyrkan ligger på lägre nivå och avskiljs från övriga kyrkogården genom en stödmur. En stödmur finns även i söder på den gamla delen. Den västra delen av 1954 års utvidgning är terrasserad med två stödmurar. Kyrkogården som har oregelbunden form och nordöstlig-sydvästlig sträckning omges av stöd- och stenmurar. Den begränsas i väster av bebyggelse och i övriga väderstreck av Harefjorden.
På gamla delen av kyrkogården finns kvartershäckar av ölandstok. Häckar finns annars huvudsakligen planterade på stödmurarna. Runt utvidgningen i sydväst utgörs de av nedklippt lind. Lindar omger också detta område och i dess nordöstra hörn finns en liten allé av pyramidek. På övriga kyrkogården förekommer lövträd av varierande arter längs murarna. Från planet vid kyrkan i slänten mot nya delen saknas häckar och träd. Gräsytorna blir därmed vidsträckta. Gångarna är raka, på den äldre delen asfalterade och på den yngre grusbelagda.
På kyrkogårdens östligaste del finns några bevarade gravar med grustäckning. Sydväst om kyrkan vid muren ligger en rad prästgravar. Där står den äldsta gravvården, tillhörande prosten Elof Seidelius, död 1788. Norr därom står fem gamla gjutjärnskors. I nordöstra hörnet av kyrkogården ligger prosten Anders Lignells gravkulle och ett stycke söder därom vid slänten mot gamla delen av kyrkogården är spannmålshandlaren Axel F Johansons gravkor uppfört i murad granit.