Stäng fönster Säffle kn, SVANEHOLM 1:6 M.FL. SVANSKOGS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Svanskogs kyrkomiljö ligger i anslutning norr om samhället Svanskog på en udde i sjön Mellansvan och består av en träkyrkobyggnad (1733-38) på kyrkotomt med församlingshus (1985) och sockenstuga (1910, apterad till församlingsbruk 1956) samt en från 1814 avdelad kyrkogård med kapell (1940) och förrådsbyggnad (1990). Genom kyrkomiljön löper landsvägen.
KYRKOGÅRDEN - Den gamla kyrkogården vid kyrkan visade sig i början av 1800-talet vara trång och omöjlig att utvidga, varför en ny begravningsplats anlades ca 300 m öster om kyrkan. Några järnkors från 1700-talet och en sten utan inskription rest över två prästbarn vid kyrkväggen är de enda bevarade gravvårdarna på den gamla kyrkogården. Strax intill kyrkan restes 1961 en minnessten över den kände bildhuggaren och målaren Isak Schullström död 1778 hemmahörande i trakten och begravd på kyrkogården.
Den nya begravningsplatsen invigdes 1814. Den utvidgades vid flera tillfällen och dess västra del fylldes upp 1925 för att möjliggöra ytterligare begravningar. Den enda dokumenterade utvidgningen företogs 1937, då ett större område i norr och ett i öster tillfördes. Platsen försågs med ett gravkapell på östra sidan 1950. I sydväst på den gamla delen ligger en allmänning. Från mitten av 1950-talet har den nyttjats till familjegravar och har till stor del förlorat sitt ursprungliga utseende. På norra delen av 1937 års utvidgning ligger ett mindre urngravsområde, en minneslund med rundformad stensättning, efter förslag av stadsträdgårdsmästaren J. Wolter i Säffle 1977.
Begravningsplatsen har en avlång form med nordsydlig sträckning. Marken sluttar något mot väster. Platsen omgärdas av sten- och stödmurar som i söder har två olika öppningar med smidesgrindar. En stödmur har lagts inne på kyrkogården mot den östliga delen. Begravningsplatsen gränsar i öster och söder till åkrar och gärden, i väster till landsväg, gärde och sjön Mellansvan och i norr till väg och skogsmark.
En allé med tuktade lindar omger huvudgången från söder fram till utvidgningen i norr. Öster om allén längs den närmaste stödmuren växer några kastanjer och bortom dem i öster tar ett naturligt bestånd av gran och tall vid, som har sin koncentration på kyrkogårdens nordöstliga del. Utmed ett stycke av stödmuren i väster är en syrénhäck planterad. Kvarters- eller familjegravshäckar förekommer inte.
Begravningsplatsens huvudgångar är grusbelagda. Plattgångar finns dessutom på norra delen. Ett 20-tal grusgravar finns på kyrkogården. En av dem är en järnstaketsomgärdad större familjegrav med gravvård av granit över Hans Jansson, talman i riksdagen på 1840-talet. På en likaledes med järnstaket hägnad stor gravplats står Lennart Uggla (död 1820) gravvård av granit. I ett avskilt läge, strax söder om gravkapellet ligger brukspatron John Bryntesons (1871-1959) och hans maka Emmas (1873-1934) häckomgärdade gravplats. Ett stenkors av granit står i dess mitt och några gravstenar ligger i gräset över andra familjemedlemmar.