Stäng fönster Säffle kn, SJÖNNEBOL 1:10 M.FL. SÖDRA NY KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Södra Ny kyrkomiljö består av 1700-tals kyrka placerad på en liten höjd med omgivande rektangulär kyrkogård i östvästlig sträckning omgärdad av en sten- och stödmur och gränsar mot skog, åker och gärden i alla riktningar, i söder och väster dock först mot väg. Inom kyrkogårdstomten finns även ett fd bårhus (nordväst om kyrkan), ett pumphus (nordöst om kyrkan) samt ett stegförvaringshus (öster om kyrkan). Utanför kyrkogårdstomten, i anslutning norr om kyrkan, ligger en nybyggd ekonomibyggnad inrymmandes verkstad och vaktmästarlokal. På andra sidan sockenvägen väster om kyrkan ligger en fd stallbyggnad, numera nyttjad som förråd. I anslutning nordöst om kyrkomiljön ligger en fd skolbyggnad. Öster om kyrkan leder en allé fram till Sjönnebols gård.
KYRKOGÅRDEN - Den ursprungliga kyrkogården ligger väster och sydväst om kyrkan och är sannolikt medeltida. Då den gamla kyrkan revs på 1770-talet röjdes kyrkogården och hela området togs i bruk. Sten och berg i dagen runt den nya kyrkan förhindrade begravningar här, varför de båda utvidgningarna som företogs dels 1820 och dels 1952 kom att ske omedelbart norr och öster om den ursprungliga kyrkogården. Söder om kyrkan låg allmänningen som numera används till familjegravar. Inga kvartershäckar förekommer och familjegravshäckar, järnstaket och gravramar har borttagits vid olika tillfällen.
Längs den västra muren och ett stycke in vid den södra växer almar. Ett mindre antal björkar och aspar finns planterade på kyrkogården, liksom enstaka barrträd. Nyplanterade kastanjer bildar en öst-västlig allé från huvudingången fram till den senaste utvidgningen. I avsaknad av häckar präglas kyrkogården av stora gräsytor. Alla gångarna är grusbelagda. Mindre plattgångar finns mellan gravkvarteren på den senaste utvidgningen.
På kyrkogårdens äldre delar finns ett 50-tal grusgravar och några få familjegravshäckar och järnstaket. I kyrkans tonkammare förvaras ett mindre antal smidda järnkors. I stemmuren finns ett antal öppningar varav två har murade grindstolpar och svarta järnsmidesgrindar.