Stäng fönster Säffle kn, TVETA PRÄSTGÅRD 1:7 M.FL. TVETA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Bebyggelsemiljö med litet sockencentrum med kyrka och kyrkogård från 1600-talet, samt församlingshem och skola för de lägre klasserna. Kyrkogården finns söder, öster och norr om kyrkan och omgärdas av stenmur med smidesgrindar från olika tider. Ekonomibyggnaden som tillhör kyrkan och ligger inom kyrkogården, har brun panel och shingeltak.
KYRKOGÅRDEN - Enligt traditionen låg en medeltida kyrka vid Mon, några kilometer från den nuvarande kyrkplatsen. På den nuvarande kyrkogården finns en gravsten med årtalet 1671 vilket torde visa att begravningsplatsen här var i bruk vid denna tid. Dess äldre delar ligger söder och närmast norr om kyrkan med den äldsta delen i söder. De båda delarna ligger på högre nivå än kyrkan och området omedelbart intill den, varför det kan förmodas, att fyllning av kyrkogården skett för att möjliggöra flera begravningar. Den timrade balken runt kyrkogården ersattes 1796 av en stenmur. Kyrkogården utvidgades mot norr 1940. Den senaste utvidgningen, även den mot norr, skedde 1983. Denna del av kyrkogården innehåller förutom plats för kistgravar också en urnlund. I samband med den senaste utvidgningen uppfördes en ekonomibyggnad för kyrkogårdens skötsel.
Begravningsplatsen är anlagd på plan mark och har rektangulär form med nord-sydlig sträckning. Den omgärdas av en stödmur med häck och begränsas i norr och söder av betesmark, i öster av en skogsdunge och i väster av väg och bebyggelse. Kyrkogårdsmur av natursten omgärdar hela kyrkogården. Öppningarna i muren har svartmålade järngrindar.
Björk har planterats utmed västra och norra stödmuren. Ett mindre antal lindar växer längs stödmuren i sydost. Hagtornshäck har planterats på stödmuren. Kvartershäckar förekommer endast på 1940 års utvidgning och familjegravshäckar inte alls, varför de stora gräsytorna är påtagliga. Vid ekonomibyggnaden finns en gång som är plattsatt, ca 2 meter, annars är gångarna på kyrkogården grusbelagda och raka.
En markant skillnad råder i karaktären mellan den äldre och den yngre delen av kyrkogården. På den äldre är de flesta gravvårdarna större och mera varierade till utseende och material. Här finns ett 10-tal grusgravar bevarade och på den sydöstra delen av kyrkogården finns den äldsta gravvård från 1671. Den utgörs av ett ca 50 cm högt, uthugget stenkors. På den yngre delen av kyrkogården är gravvårdarna mindre och mera enhetligt utformade.