Stäng fönster Säffle kn, ÖLSERUDS KYRKA 3:1 ÖLSERUDS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Bebyggelsemiljön med kyrka och kyrkogård med 1600-tals ursprung ligger vid en trevägskorsning i ett öppet och hävdat odlingslandskap med omgivande tidstypiska byggnader från 1800- och 1900-talen. Kyrkogården sträcker sig rektangulärt väster och söder om kyrkan och omgärdas av en stenmur. Sydost på kyrkogården finns ett bårhus och i anslutning direkt söder om kyrkogården en uthusbyggnad.
KYRKOGÅRDEN - Begravningsplatsen tillkom samtidigt som kyrkan på 1600-talet och har senare utvidgats två gånger, den första 1940 mot väster och söder och den andra 1975 ytterligare mot väster. Den timrade balk, som omgärdade 1600-tals kyrkogården revs 1820 och ersattes av en stenmur. Dessförinnan hade stigluckorna i balken tagits bort.
En karta från 1807 visar att en likbod funnits strax nordväst om kyrkan. På 1940 års utvidgning har iordningsställts ett urngravsområde i sydväst där berggrunden hindrar kistbegravningar. Den gamla allmänningen används numera till familjegravar.
Kyrkogården sluttar något mot väster, är rektangulär till formen och har en öst-västlig sträckning. Den omgärdas av stöd- och stenmur, som i väster vetter mot åkrar och gärden, i norr mot väg och bebyggelse, i öster mot gärden och betesmark och i söder mot snårskog.
Lövträd framförallt lönn och lind har planterats längs muren i norr, väster och söder. Runt kyrkan växer en grupp löv- och barrträd. Kvartershäckarna utgörs av måbär. Alla gångar är grusbelagda och raka.
En stor del av kyrkogårdens äldre karaktär har bevarats genom det 30-tal grusgravar, som finns och som mönsterkrattas. Tre gravar är omgärdade med järnstaket och två med häckar. Strax väster om kyrkan står den äldsta gravvården, ett stenkors från 1614, vilket har flyttats hit från gamla kyrkogården i Byn.
Tre järngrindar från 1940-talet öppnar upp kyrkogården för besökarna. En minneslund är under planering att uppföra i kyrkogårdens sydöstra del.