Stäng fönster Norrtälje kn, BLIDÖ 4:1 BLIDÖ KYRKA

Ursprungligen användes moderförsamlingen Lännas kyrkogård som begravningsplats för Blidöborna.

Blidö fick år 1778 rätt att anlägga egen kyrkogård. Kring denna uppfördes en stenmur. Då flyttades också sannolikt en del gravstenar över Blidöbor hit. Bl.a. en liggande häll med årtalet 1666 utanför kyrkans södra gavel.

Av den första lilla kyrkogårdens hägnadsmur finns ännu spår i terrasseringen öster om kyrkan. Kyrkogården har sedan vidgats och muren omlagts flera gånger, senast 1882. Stenmuren omger kyrkogården utom åt väst där den avgränsas av en häck. Utanför stenmuren och häcken har åt väst och söder senare gravområden anlagts.

Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. Den omgärdande stenmuren har ingångar från tre håll med tegelmurade och putsade grindpelare.

I de gräsbevuxna gravkvarteren finns en del äldre gravar med stenramar med grusbeläggning eller järnstaket kvar. De äldsta gravarna med tidstypisk utformning ligger närmast kyrkan inom den äldre kyrkogårdens sträckning. Flera gravstenar har titlar med anknytning till bygden.

Intill kyrkans nordöstra hörn reser sig den rödtjärade klockstapeln, ursprungligen byggd som öppen stapel år 1744 av mjölnaren Eric Bärk från Lo kvarnar i Roslags-Kulla. Samma år göts den ännu bevarade storklockan.

Stapeln brädkläddes delvis år 1749. Den fullständiga brädklädnaden och den vackert formade huven tillkom år 1815 efter ritning av byggmästaren Johan Carlberg. Årtalet 1815 står att läsa på den djurhuvudformade flöjeln.

Stapeln flyttades kring 1970-talet något norrut.