Stäng fönster Tranås kn, LINDERÅS 10:1 LINDERÅS KYRKA

Beskrivning
Linderås socken ligger i Jönköpings läns norra del, i Tranås kommun, och gränsar i norr till Östergötland. Äldsta skriftliga belägg för namnet Linderås är från 1310, men orten har troligen haft en kyrka sedan åtminstone 1200-talets början då dopfunten förmodas ha tillkommit. Den gamla kyrkan dömdes ut som otjänlig och revs innan den nuvarande kyrkan uppfördes 1793. Linderås kyrka är en långsträckt kyrka i sengustavianskt yttre stildräkt med västtorn och rakslutet kor i öster. Kyrkan har genomgått få förändringar i jämförelse med andra kyrkobyggnader från samma tid, varför den idag intar en särställning bland länets kyrkor från 1700-talets slut. Kyrkan omges av kyrkogården med huvudsaklig utsträckning söderut, terrasserad i två plan med en nyare del från 1933 söder om den äldre kyrkogården. Kyrkogården omges av en kallmurad stenmur, som till sina äldsta delar troligen är från 1795 när kyrkan stod färdig. 1869 utvidgades kyrkogården åt norr och 1933 åt söder. Karaktäristiska inslag på kyrkogården är det Bogemanska gravkoret, ett stort antal äldre träd, samt den tydliga uppdelningen av den äldre kyrkogården från den yngre genom en nivåskillnad. De äldre och mer påkostade gravarna ligger samlade i två områden; dels direkt söder om kyrkan och dels vid norra ingången. I övrigt präglas kyrkogården av enkelhet, gravvårdar placerade i linjer med eller utan rygghäckar, samt gräsbeväxta kvarter.