Stäng fönster Tranås kn, SÄBY 6:1 SÄBY KYRKA

Beskrivning
Säby kyrkogård har liksom kyrkan medeltida ursprung. Dagens karaktär är dock från 1800- och 1900-talen. I söder är ansluter en ny kyrkogård från 1933, ritad av arkitekt Johannes Dahl, Tranås, vilken även svarat för bårhuset från 1921. Kyrkogårdens båda delar omsluts av kallmurar samt delvis av trädrader. Ingångarna är rikt utstyrda med putsade stolpar och smidda grindar. Gamla kyrkogårdens västra hälft, kring kyrkan, präglas av resliga vårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Flera typer finns företrädda och titlar är snarast regel. I den östra hälften finns ett påtagligt inslag av allmänna linjegravar. Nya kyrkogården har en stram uppbyggnad med inbördes uniforma men sinsemellan olika kvarter och en sentida minneslund. Medan gamla kyrkogården speglar en gången tids hierarkiska samhälle så präglas den nya av folkhemmets ideal. De en gång allenarådande grusbäddarna är i sen tid slopade och de få gångarna asfalterade.