Stäng fönster Norrtälje kn, BRO PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. ROSLAGS-BRO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en bogårdsmur i gråsten som runtom är täckt med torv och gräs. Den har under en lång tid, från 1600-talet fram till 1840-talet, haft en spånklädd avtäckning. Muren i öster är sammanmurad med stigluckan som tillkom på 1400-eller 1500-talet, troligen är den delen av muren lika gammal som stigluckan. Kyrkogården har sedan dess utvidgats, åt väster på 1600-talet och senare under 1900-talet söder om kyrkan. Den ursprungliga södra muren är bevarad och avdelar den äldre, högre belägna kyrkogården från den senare utökade delen i söder.

Kyrkogården har tre entréer. Den västra leder genom den medeltida stigluckan. Mot norr finns en järngrind mellan två kraftiga vitputsade grindstolpar med svartmålad plåtavtäckning. Den södra entrén har en dubbel järngrind på grindstolpar murade i räthuggen granit och med sadeltaksformade krön. Från den södra entrén leder en grusgång rakt fram till en trappa med sten av granit mitt för kyrkans entré till vapenhuset. Grusgången från den västra entrén leder runt om kyrkan mot norr i en mjukt rundad sväng. Grusgångar leder även runt kyrkogården utmed den yttre muren.

Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan är kuperad och i den västra delen uppterrasserad mot muren. Några gravvårdar, främst i den äldre delen, har inramning av sten och grus. Marken täcks av sammanhängande gräsytor. De stora ytorna i den södra delen av kyrkogården inramas delvis av låga ligusterhäckar. Mittgången på kyrkogården flankeras av en trädrad med oxel på varje sida. Invid trappan till vapenhuset står doftschersmin. Oxel kantar även den nordvästra muren, medan kyrkogårdens södra del omges av lönn.

Minneslunden, gestaltad av prästen Allan Robertsson, tillkom på 1990-talet och är förlagd intill klockstapeln nordost om kyrkan. En grusgång från kyrkogårdens västra entré leder upp till minneslunden, vars entré markeras med en enkel bågformad portal i järn. Lunden är utformad i två delar, åtskilda av grusgången som leder genom lunden till den mer öppna entrén mot öster. De två grästäckta delarna omgärdas av en kallmurad stenmur. Där muren löper utmed klockstapelns södra och västra sida kompletteras den med en buskhäck, som effektfullt möter stapelns rödmålade träpanel. Intill portalen finns en liten vattenfylld stenklädd rundel. Två träbänkar finns att sitta i.

Klockstapeln härrör från 1773. Stommen utgörs av tre spånklädda rundstolpar som tidigare stod öppna. På 1700-talet kläddes stapeln med bräder, arbetet pågick under lång tid. Spånbeklädnaden på de gamla stolparna tillkom på 1750-talet. Stapelns panel består av spårade, rödmålade bräder, slät panel upptill och lockpanel i den nedre, utställda delen. I den övre delen sitter ljudluckor i varje sida. Dörren skjuter ut från den snedställda väggen med sadeltak. Taket har fyra spånklädda sidor med en karnissvängd form, överst en tornhuv med flöjel. Tak, ljudluckor och dörrpartiet är svarttjärade.

Stigluckan är från 1400-talet eller tidigt 1500-tal. Den är murad med gråsten och tegel och vitputsad ut- och invändigt. Hörn och omfattning kring portalerna samt blinderingen i västra röstet är gulmålade. Blinderingen är ett kors med utplattade övre och nedre ändar. Sockeln av gråsten är oputsad. Porten mot väster har svartmålad omfattning och en parport med mönsterlagd träpanel som är svarttjärad. Insidan har murade, väggfasta bänkar som är svartmålade. Innertaket är brädklätt och vitmålat. Yttertaket, ett sadeltak, är täckt med enkupigt lertegel vilket ersatte en tidigare spånbeklädnad.

Öster om kyrkan står två fristående gravkor, uppförda 1732-33 med likartat utförande. Det södra byggdes av kyrkoherde Benjamin O. Westman verksam i Roslags-Bro. Det norra tillhörde Johan Linderstedt, häradshövding i Väddö och Bro skeppslag. Koren är uppmurade av tegel som vitputsats. Hörn och portomfattning är målade i gult liksom en försänkt rundel i röstet mot väster som bägge koren har. Korens sadeltak är klädda med enkupigt lertegel som ersatte tidigare spåntäckning. Portarna är rundbågiga med svarttjärade, panelade dörrar. I överljusen sitter genomsiktliga smidesgaller, dekorativt utformade och vilande på tvärgående träbjälkar.

Mot kyrkans västgavel ligger ett gravkor uppfört 1738-41 av grevinnan Wendela Magnona Fleming. Hon var gift med överstelöjtnanten och greven Carl Oxenstierna af Croneborg, de ägde gården Värnberg. Koret är en sexsidig byggnad med murar av tegel och sockel av huggen sandsten och granit. Över sockeln ligger en list av sandsten med räfflad yta. Fasaden är spritputsad i vitt och inramas av hörnlisener med rusticeringsmönster och en profilerad takfotslist. Den liksom lisenerna har slätputs som gråmålats. Under fönstren finns gråmålade, slätputsade bröstningar motsvarande fönstrens storlek. Fönstren har korsformad post, fönsterbågarna är småspröjsade med blyspröjs och beslagna med 1700-talsbeslag. Över portalen sitter ett runt fönster, även det med blyinfattat glas. Fönstren inramas av gråmålade, profilerade omfattningar i slätputs. Fönstren med bröstningar och lisener ger en vertikal verkan till koret. Taket har sex takfall som är täckta med rödmålad plåt i skivtäckning. Portalen vetter mot väster och omfattas av huggen sandsten. I det dekorativa överstycket finns, uthugget i sandsten, de Flemingska och Oxenstiernska vapnen. Den stickbågiga porten består av en pardörr med snedställd slät panel målad i en nyans av brungrön umbra.