Stäng fönster Norrtälje kn, RÅDMANSÖ 1:2 RÅDMANSÖ KYRKA

Beskrivning
Först 1770 fick församlingen rätt att anlägga en kyrkogård vid kyrkan. Den första kyrkogården var betydligt mindre än nuvarande och omgärdades av en gråstensmur. Redan 1782 utvidgades kyrkogården åt söder och hägnades med kallmur ända ned till sjön. Kyrkogården hade då en nära kontakt med sjön och kyrkbåtarna.

Vid den nya kyrkans uppförande 1820 utvidgades kyrkogården ytterligare och hela kyrkogården hägnades av en ny mur. Rester av den gamla bogårdsmuren finns intill stigluckan och sannolikt i en del av den södra muren. Ytterligare två utvidgningar har skett västerut under 1900-talet då den västra bogårdsmuren togs bort och omgärdades av häck. Den senaste utvidgningen inkluderade minneslund.

Kyrkogården har en geometrisk indelning med grusgångar och stora grästäckta gravkvarter. Kyrkogården bevarar ett större antal äldre grusade gravplatser och gravvårdar. Många av gravvårdarna är resta över personer med anknytning till sjönäringen.

På kyrkogården är grundstenarna efter 1600-talskapellet delvis synliga och över eller nära kapellets plats för sitt altare är en gravvård rest över kommunister Flodman. Kapellets västentré låg vid den berghäll där ett ankare, skänkt 1966, är placerat.

Den äldsta byggnaden på kyrkogården är det Ridderholmska gravkapellet uppfört innan kyrkogårdens anläggande 1747. Väster om gravkapellet är 1770-års timrade stiglucka bevarad och visar på den äldre kyrkogårdens utsträckning. Stigluckan låg i den äldsta murens västmur och Ridderholms kapell i östmuren.

Ingångar till kyrkogården finns i väst, norr och öst försedda med grindstolpar av granit med järnsmidesgrindar. I söder finns en öppning i bogårdsmuren åt stranden där tidigare låg en brygga där kyrkbåtarna landade.

Stigluckan i den tidigare västra bogårdsmuren härrör från den gamla kyrkans tid och vätte mot Sperlings Kungsgård. Den uppfördes i samband med den första kyrkogårdens anläggande under 1770-talet. Stigluckan var ursprungligen kombinerad stiglucka och bårhus. Stigluckan användes som bårhus fram till kyrkans omdisponering 1906. Stigluckan har en kvadratisk form med rödmålat knuttimmer täckt av ett pyramidtak. Taket kröns av ett klot av svartmålat trä. Sedan 1856 täcks taket av enkupigt lertegel med svarta tränockar. Brädportarna är klädda med rombiskt lagt, svarttjärad panel.

Kapten P.J. Ridderstads gravkapell uppfört 1747 är kyrkogårdens äldsta byggnad från tiden innan kyrkogårdens anläggande. Gravkapellet är uppfört av sten med vitputsade fasader och profilerad takfotslist. Kapellet har sadeltaksform och täcks av svarta små plattor med svarta vindskivor och nock av trä. Den stickbågiga ingången är försedd med svart järnbeslagen dörr.