Stäng fönster Norrtälje kn, SÖDERBY-KARLS PRÄSTGÅRD 3:1 SÖDERBY-KARLS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan och klockstapeln är högt belägna vilket gör dem till ovanligt tydliga nav på kyrkogården, samtidigt är kyrkogården lummigt ombonad och på några ställen med karaktär av engelsk park med sina höga träd och delvis krökta gångar. Efter sammanslagningen av Söderby och Karls socknar omkring sekelskiftet 1800 utvidgades kyrkogården söderut 1827. 1889-1892 gjordes nästa utvidgning, denna gång åt norr och väster. Slutligen förstorades kyrkogården åt nordöst i slutet av 1970-talet. I denna del inrättades också en minneslund.

Kyrkogården förutom 1970-talets utvidgning är omgärdad av stenmurar, i norr är muren lagd av tuktade stora block, övriga sidor är i äldre utförande med kluven sten samt skolsten. Längs östra sidan är muren lägre och ligger idag i kyrkogårdens marknivå men syns tydligt från utsidan. Längs västra sidan finns ett långt medeltida murparti som är fogstruket på sidorna och övertorvat upptill. Den senaste utvidgningen av kyrkogården inramas av häckar. De äldre delarna av kyrkogården omges av en krans av lövträd, likaså är den norra och sydöstra delen lummig och ombonad av de många lövträden där.

Bland gravvårdarna finns ovanligt många äldre grusgravar, särskilt i den norra och östra delen. Dessutom finns ett antal gravvårdar med kors eller räcken av gjutjärn, typiskt för det sena 1800-talet. Särpräglat för Söderby-Karls kyrkogård är också att det finns ovanligt många gravar som omges av låga häckar.

Söderby-Karls klockstapel står högrest och mörk invid kyrkan. Det spånklädda taket och röstena bidrar till det ålderdomligt allvarliga uttrycket. Sidorna är täckta med tjärad lockpanel. Klockstapeln var ursprungligen öppen, ett inristat årtal samt arkivuppgifter tyder på att den är byggd 1644. 1794 kläddes den in, taket höjdes och i botten inreddes bårhus och redskapsbod. De två klockorna är gjutna i Stockholm 1908 efter att befintliga medeltida klockor tagits ned och lämnats som delbetalning till gjuteriet.

1946 byggdes ett bårhus diskret placerat i slänten öster om klockstapeln. Bårhuset är gjutet i betong och har torvtäckt tak. Portarna är panelklädda, oljemålade i brun kulör.