Stäng fönster Ekerö kn, SKÅ KYRKA 1:1 SKÅ KYRKA

Omgivningen
Skå kyrka ligger på Färingsö vid vägen mot Färentuna. Området utgörs av den centrala skåbygden med den medeltida kyrkan i ett dominerande öppet läge i landskapet. Kring kyrkan utbreder sig en slätt som begränsas av skogsklädda berg- och moränhöjder.
Genom området löper landsvägen som fått sin nuvarande raka sträckning under 1900-talet. I kyrkans närhet ligger Färingsöns största forntida gravfält som visar på bygdens tidiga centrala betydelse. Intill kyrkan ligger kyrkskolan bestående av fyra skolbyggnader samt lärarbostad, samtliga rödfärgade, tidstypiska byggnader från 1800- och tidigt 1900-tal.

Anläggningen
Den äldsta kyrkogården kring kyrkan är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Den härrör huvudsakligen från 1700-talet och omges av en trädkrans med hamlade träd. Huvudingången i muren har vitputsade tegelstolpar med tak av järnplåt, krönta av järnkors på kulor från 1956 efter ritningar av arkitekt B Schill.

1927 utvidgades kyrkogården utanför muren åt väster efter ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt, som också är begravd intill kyrkan. Den utvidgade delen omgärdas av en kallmurad gråstensmur av sprängsten och en trädkrans av björkar. Ingången från den äldre kyrkogården är genom en öppning i muren, omgiven av grindstolpar av granit. Kyrkogården har ytterligare en ingång i norr. Den är försedd med järngrindar och togs upp 1956.

Ytterligare en utvidgning västerut utfördes 1982, då även en minneslund anlades. Utvidgningen är omgärdad av en tallhäck med gravkvarter avgränsade av häckar. I anslutning till kyrkogården uppfördes samtidigt ett bårhus och ett garage/redskapsbod. Bårhuset är vitputsat med svartmålat plåttäckt sadeltak. Ett av rummen är inrett med grått kalkstensgolv och kalkstensaltare. Redskapsboden är klädd med röd fasspontpanel täckt av ett sadeltak med tvåkupigt tegel.

Kyrkogården har markbeläggning av gräs och grusade gångar med undantag för en asfalterad gång från den äldre kyrkogården till 1927 års utvidgning. På den äldsta kyrkogården har ett flertal äldre grusade stenramar intill gravvårdar har tagits bort till förmån för gräsytor. Ett antal bevarade äldre gravvårdar är placerade väster om kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Efter en brand 1695 återuppbyggdes den medeltida kyrkan och fick sin nuvarande form. Kyrkan förlängdes till en salkyrka med polygonalt kor i öst, vapenhuset revs och den södra tvärarmen byggdes. Fönsteröppningarna fick sin nuvarande form och försågs med järnsmidesbågar. Huvudingången förlades till väst och ingången i söder murades igen. 1858 fick kyrkan sitt nuvarande torn efter ritningar av arkitekten Ludvig Hawerman.

Kyrkan är uppförd av gråsten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar. Det medeltida murverket är bevarat i den västra gavelmurens hörnpartier på båda sidor om tornet. Långhusets västra del fram till sakristian samt sakristian har också kvar sitt medeltida murverk.