Stäng fönster Finspång kn, HÄLLESTAD 3:1 HÄLLESTADS KYRKA

Beskrivning
Hällestad är en medeltida sockenbildning. Den äldsta kända kyrkan var uppförd av sten, sannolikt i slutet av 1200-talet. Den totalförstördes vid en brand 1893. Kyrkan hade en klockstapel från 1730-talet, som efter kyrkobranden 1893 skänktes till Skansen. En ny kyrka uppfördes strax söder om den medeltida kyrkplatsen. Den invigdes 1895 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Gustaf Petterson. Kyrkan uppfördes i rött maskinslaget tegel med en korsformig plan med flersidigt korutsprång i öster, sakristia i norr samt torn i väster. Taket var ursprungligen belagt med skiffer, men är sedan 1952 koppartäckt. Fönsteröppningarna är spetsbågiga med ursprungliga gjutjärnsbågar med delvis färgat glas. Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns också på den södra och norra korsarmen. En omfattande restaurering genomfördes 1958 under ledning av arkitekt Erik Lundberg, vilken har satt sin prägel på kyrkorummet. På kyrkogården finns ett samtida gravkapell och i kyrkomiljön ingår även prästgården från 1730-tal samt två f d skolbyggnader.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en mur samt i väster av ett järnsmidesstaket, som härstammar från 1895. Huvudingången är i väster och flankeras av grindstolpar av granit med järnsmidesgrindar från 1895. På kyrkogårdens nordvästra del är ett gravkapell beläget. Det har en exteriörutformning som överensstämmer med kyrkobyggnaden med rött tegel, strävpelare och gjutjärnsfönster. Taket har dessutom bevarat sin skiffertäckning, vilken ersattes på kyrkobyggnaden 1953 av kopparplåt. Gravkapellet är uppfört samtidigt med kyrkobyggnaden och sannolikt ritat av samme arkitekt Gustaf Pettersson. Interiören har under åren förändrats och moderniserats.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.