Stäng fönster Finspång kn, REGNA 4:1 M.FL. REGNA KYRKA

Beskrivning
Regna är en medeltida socken och gränsar i norr mot Södermanland. Den första kända kyrkan på platsen var uppförd av sten under medeltiden. En ny kyrka uppfördes 1785 efter ritningar av länsbyggmästare Magnus Beurling. Den förstördes vid en omfattande brand 1913. Kyrkan återuppbyggdes på de gamla murarna under åren 1914-1915 efter ritningar utförda av arkitekt Gustaf Linden. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti med en låg sakristia i öster samt torn i väster. Fasaderna är vitputsade och taken täckta med skifferplattor. Tornet försågs vid återuppbyggandet med en mycket speciell lökkupol. De symmetriskt placerade fönsteröppningarna är rundbågiga med småspröjsade, gråmålade träbågar. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även centralt på södra sidan samt till sakristian. Interiören har en mycket välbevarad nationalromantisk karaktär. Kyrkomiljön utgörs av ett ovanligt tätt och innehållsrikt sockencentrum med bl a den byggnadsminnesförklarade Renströmska skolan och den f d gästgivargården.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården, som är en stor landsbygdskyrkogård, omgärdas av en stenmur. Ingångar till kyrkogården finns i väster och söder med kvadratiska, murade och putsade grindstolpar. Grindarna är av järnsmide och stämplade med något som kan utläsas PB och de är daterade 1793. På kyrkogårdens östra del finns sedan 1948 en bisättningskällare.

Den successiva utbyggnaden av kyrkogården har gjort att en hel del äldre strukturer har bevarats. Begravningsplatsen består av flera olika delar. Den äldsta delen kring kyrkan i sydväst präglas av trädkrans och kyrkmur samt öppna gräsmattor i söder och ett helt och hållet grusat område norr om kyrkan. Österut har kyrkogården utvidgats två gånger. Den sista utan att kyrkogårdsmuren förlängts. Här finns istället en omgärdning av häckar och en yngre trädkrans. Gravvårdarna står på stora öppna gräsytor. Den nyaste delen är placerad på en terrass norr om och nedanför den gamla kyrkogården. Här har fyra slutna rum skapats med hjälp av häckar.